MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Protesti ispred OHR-a: Nekoliko hiljada građana uzvikuje “izdaja” uz poruku da je ovo upozorenje

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu već se nalazi nekoliko stotina građana koji su došli na proteste. Saobraćaj je blokiran pa tako građani iz pravca Grbavice i Skenderije ne mogu voziti niti putovati gradskim saobraćajem, a veliki broj policajaca osigurava teren. Njih su pozvali Udruženje ReSTART BiH i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, a kako javlja reporter N1 sa terena u glavni grad Bosne i Hercegovine već pristižu autobusi učesnika.

Građanski aktivista i organizator protesta Suad Đozić poručio je da će svojim izlaskom ispred OHR-a građani potvrditi da su za građanski koncept uređenja društva.

“Zaustavimo dalju razgradnju države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh društva u tri etnička tora”, poručio je, između ostalog, Đozić.

Danas se ispred OHR-a već mogu vidjeti i određeni transparenti, a onaj koji je privukao najviše pažnje nosi poruku Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u BiH da ide kući, alida institucija OHR-a ostane u BiH.

Gojer: Schmidt je neprijatelj Bosne

Na protestima je pročitana poruka pisca Gradimira Gojera koji je bio spriječen prisustvovati današnjem skupu. Gojer je u pismu napisao, a predstavnici na protestima pročitali da je Schmidt neprijatelj Bosne.

“Izjave koje se planiraju nametnuti sakraliziraju poziciju HDZ-a”, kaže Gojer.

Suad Đozić se obratio prisutnima

Građanima se obratio Suad Đozić iz organizacije “ReSTART”. On je istakao da ukoliko je potrebno mijenjati ustav onda to mora biti na drugačiji način. Smatra da je u ovoj državi uzrok to što nije prisutan princip “jedan čovjek, jedan glas”.

Azra Zornić poslala poruku zapadnim diplomatama: “Pošaljite nam novog predstavnika”

Okupljenim građanima se prva obratila Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. U svom govoru je kritikovala rad Schmidta:

“Neki političari koji su dobili glasove građana su izdali njihovo i dali podršku visokom predstavniku da na retrogradni način samovoljno mijenja naš ustav, i to samo jednog entiteta. Poruka zapadnim diplomatama: Nemojte testirati naše strpljenje preko nesposobnog diplomate koji svojim neznanjem našu zemlju vodi u nestanak. Pošaljite nam sposobnog predstavnika umjesto HDZ-ovog dobitnika nagrade Ante Starčevića”, istakla je Zornić.

Izvor :N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa