MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Protesti uradili plodom, Liban smanjuje plate ministara za 50 posto

Očekuje se da će vlada Libana odobriti reforme, koje, između ostalog, predviđa smanjenje od 50 posto na plate ministara, u nastojanju da olakša ekonomsku krizu i ublaži proteste koji su najveći pokazatelj neslaganja protiv vladajuće elite u proteklim decenijama.Demonstranti su petog dana protesta blokirali saobraćajnice podstaknuti užasnim ekonomskim uslovima i ljutnjom zbog korupcije političkih elita koje su dovele Liban u krizu.
Zvaničnici su u nedjelju rekli za Reuters da je premijer Saad al-Hariri dogovorio paket reformi sa partnerima u vladi u cilju rješavanja krize zbog koje su na stotine hiljada demonstranata izašli na ulice.

Sjednica vlade je počela u ponedjeljak ujutro u predsjedničkoj palači u predgrađu Baabde u Bejrutu.
U centru Bejruta, mjestu najvećeg protesta, ljudi su se pripremaju za još jedan dan demonstracija.
Plan reformi uključuje smanjenje plata sadašnjih i bivših predsjednika, ministara i zastupnika za 50 posto, kao i smanjenje beneficija za državne institucije i zvaničnike.
Vlada također ima za cilj privatizaciju telekomunikacijskog sektora i reformaciju skupog i raspadajućeg elektroenergetskog sektora jer oni najviše crpe iz budžeta Libana i doprinose finansijskoj krizi.

Hariri, koji vodi koalicionu vladu, suočen je sa žestokim sektaškim i političkim rivalstvima, a dao je svojoj vladi 72-satni rok u petak da dogovore reforme za suzbijanje krize, nagovještavajući da bi u protivnom mogao podnijeti ostavku. Rok ističe u ponedjeljak.

Mnogi zvaničnici, od čelnika sindikata do političara, pridružili su se pozivima da Haririjeva vlada podnese ostavku.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa