MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Prvi rezultati parlamentarnih izbora u Bugarskoj, Borisov bi mogao ponovo biti premijer

U Bugarskoj su jučer održani parlamentarni izbori, a na osnovu prvih podataka izlaznih anketa, novi premijer mogao bi biti Bojko Borisov, s obzirom da je njegova stranka GERB osvojila veći procenat glasova.

Podsjetimo, Bugarska je jučer organizovala četvrte izbore u svega 18 mjeseci, a glavni krivac je politički zastoj koji blokira državu skoro dvije godine.

Istraživanja Gallup Internationala i Alpha Researcha pokazala su da je stranka desnog centra, koju predvodi Borisov, dobila između 24,6 posto i 25,5 posto glasačkih listića.

Glavni rival GERB-a, reformistička prozapadna stranka Nastavljamo promjene, koju predvodi Kiril Petkov, čija se koaliciona vlada raspala u junu, zauzela je drugo mjesto sa oko 19 posto prema izlaznim anketama.

Moglo bi proći nekoliko dana prije nego što se objave konačni zvanični rezultati. Ako potvrde izlazne ankete, Borisov će dobiti mandat za formiranje svog četvrtog kabineta.

Međutim, za njega će biti težak zadatak da stvori stabilnu vladajuću koaliciju, budući da je većina političkih grupacija unaprijed odbila bilo kakvu saradnju sa njegovom strankom GERB.

Prijevremeni izbori uslijedili su nakon što je krhka koalicija predvođena Petkovom izgubila nepovjerenje u junu. Kasnije je tvrdio da je Moskva koristila taktiku “hibridnog rata” da sruši njegovu vladu nakon što je odbila da plati račune za gas u rubljama i naredila proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske.

Izbori su bili četvrti u zemlji za manje od dvije godine, a mnogi birači su tražili predvidljivost od bivšeg lidera usred velike inflacije i troškova energije.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa