Prvi Schmidtov izvještaj Vijeću sigurnosti bio je brutalan, šta je spremio za sjednicu 11. maja

Redovna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Bosni i Hercegovini bit će održana 11. maja, na kojoj će se raspravljati na osnovu izvješaja visokog predstavnika Christiana Schmidta.Vijeće sigurnosti UN-a dva puta godišnje raspravlja o situaciji o BiH na osnovu izvještaja kojeg priprema visoki predstavnik. Prvi izvještaj o stanju u BiH Christian Schmidt o BiH moraoje pisati samo tri mjeseca nakon preuzimanja funkcije u augustu prošle godine.

U tom, prvom izvještaju novog visokog predstavnika iznesene su direktne osude i prozivke onih koji ugrožavaju mir, podrivaju državne institucije i koče procese. Tada je kao glavni problem ocijenjen Milorad Dodik, kojeg je Schmidt spomenuo čak 61 put.

“Od pisanja ovog izvještaja, Bosna i Hercegovina se suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom poslijeratnog perioda. Uporni i ozbiljni izazovi prema osnovama Općeg okvirnog Sporazuma za mir entitetske vlasti Republike Srpske, na čelu s najvećom strankom SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata) na čelu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje već i regiona. Ako na to ne odgovori međunarodna zajednica, može voditi ka poništenju Sporazuma za mir”, uvodne su riječi prvog Schmidtovog izvještaja.

Ovo je Schmidt pisao krajem oktobra za izvještaj početkom novembra. Nakon tog period Dodik je još više radikalizovao svoju politiku. Donio je entitetski zakon kojim odbacuje izmjene Krivičnog zakona OHR-a o zabrani negiranja genocida. Potom je donio entitetski zakon o agenciji za lijekove, ali i nekoliko zaključaka s rokovima da vlast RS-a do polovine 2022. godine nastavi sonivanje entitetskih institucija, derogirajući državne.

U međuvremenu je i visoki predstavnik posegnuo za Bonskim ovlastima čime je spriječio stupanje na snagu entitetskog zakona o imovini.

Nova geopolitička klima nakon ruske invazije na Ukrajinu još više je usložnila situaciju jer je lider SNSD-a ocijenjen kao možda i ključni proruski igrač na Balkanu. Također, Dodik je dobio sankcije SAD-a, ali i Velike Britanije.

Schmidt se ni ovaj put vjerovatno neće direktno obratiti Vijeću sigurnosti jer se tome protivi Rusija kao stalna članica. Međutim izvještaj će svakako doći do ambasadora koji će o tome raspravljati. A šta će visoki predstavnik ovaj put navesti u izvještaju ne treba mnogo nagađati. Jasno je da novi izvještaj neće biti blaži, već neminovno može biti samo brutalniji o stanju u BiH.

Ključno pitanje u narednom periodu za BiH će biti produženje misije EUFOR-a, čiji mandat ističe u novembru.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo