MARKETING

PSBiH: Poslanici iz RS dolaze da glasaju o smjeni ministra odbrane BiH

Poslanici partija na vlasti u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), a koji dolaze iz Republike Srpske, prisustvovaće sjednici ovog doma, koja je zakazana za sutra, i to samo na tački koja se odnosi na smjenu Sifeta Podžića, ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

U opozicionim partijama koje imaju poslanike u Predstavničkom domu, a koji dolaze iz Republike Srpske, još nisu odlučili hoće li ili neće učestvovati u radu predstojeće sjednice.  Inače, za danas je u Banjaluci zakazan sastanak opozicionih partija. Sastanku će prisustvovati  delegacije PDP-a, SDS-a, DNS-a, SPS-a i Liste za pravdu i red.

“Slijedićemo zahtjev predsjedavajućeg Savjeta ministara. Podžićeva odluka o odgađanju vojne vježbe sa Srbijom eklatantan je primjer narušavanja prava jednog naroda u BiH. Takva odluka je bila protivzakonita i mi ćemo učestvovati u radu po toj tački dnevnog reda u Parlamentu BiH, a vidjećemo da li će biti još neka tačka koja se uklapa u one zaključke Narodne skupštine Republike Srpske”, rekla je Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu.

Inače, smjenu Podžića zatražio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, i to nakon što je Podžić otkazao vojnu vježbu Oružanih snaga BiH koja je dogovorena sa Srbijom. Smjena Podžića praktično je vratila u poslaničke klupe poslanike iz Republike Srpske, koje zaključci Narodne skupštine Republike Srpske obavezuju da ne učestvuju u odlučivanju sve dok se ne riješi pitanje izmjena Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida. 

“Još dogovaramo, ali vjerovatno ćemo biti na tački koja se tiče smjene ministra Podžića, a za dalje ćemo vidjeti”, kazao je Nenad Stevandić.

S druge strane, u PDP-u kažu da još nisu odlučili hoće li prisustvovati sjednici Predstavničkog doma, ali da će u utorak biti u Sarajevu u svojim kancelarijama. 

Podsjećanja radi, zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, osim poslanika i delegata u bh. paralmentu, obavezuju kadrove iz Republike Srpske i u Predsjedništvu BiH i u Savjetu ministara da ne odlučuju sve dok se ne riješi pitanje zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo