MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Psi lutalice, sve veći problem Cazina

Sve veći broj nezbrinutih pasa na području grada Cazina predstavlja problem za građane koji su u strahu i žele  da se ovaj problem što prije riješi.

Cazin je grad od preko 65 hiljada stanovnika sa površinom od 356 km2 u kojem ne postoji azil, niti bilo kakav objekat za nezbrinute pse. Te životinje  lutaju bez vlasnika, čineći nerede i probleme građanima. Broj nezbrinutih pasa je svakim danom veći,  vlasnici sve češće napuštaju svoje pse, jer ih više ne žele. Najbliži azili se nalaze u Bihaću i Velikoj Kladuši, no njihovi kapaciteti nisu dovoljni za toliki broj lutalica sa područja Cazina, Bužima, Bihaća i Kladuše.


Zaposlenici JKP „Čistoća“  Cazin su oni koji pomažu ljudima kada se nađu u problemu sa lutalicama. Jedna zaposlenica nam je otkrila par informacija o njihovim dužnostima kada dođe do potrebe da iziđu na teren. Ona nam je rekla da JKP svakodnevno zaprima prijave o pojavi napuštenih životinja, i životinja  bez nadzora. Nakon toga izlaze na teren i životinje šalju na dalji tretman u veterinarsku stanicu. Također nam je rekla da nikada ne odbijaju  pozive građana. Smatra da je azil jako potreban Cazinu kako bi se sve životinje zbrinule.

Pitali smo i građane  Cazina, koji se svakodnevno susreću sa lutalicama na ulici, dok odlaze na posao, koje je njihovo mišljenje o ovome problemu.

Neki od odgovara bili su: „Treba ih riješiti što prije, na način da se izgradi azil za pse lutalice“, „Vlast bi trebala poduzeti nešto“,  „Problem oko kojeg trebamo svi da se uključimo da bi ga riješili“.

Razgovarali smo i sa članovima higijeničarske službe. Oni su nam rekli da pse koje imaju vlasnika registruju odnosno stavljaju čipove. Tako da u slučaju da se pas izgubi, lako je naći vlasnika.
Nezbrinute pse pokupe sa površine i vode ih u veterinarsku stanicu na daljnji pregled. O pitanju azila, kažu ne znaju ništa.

Cazin ima dvije veterinarske stanice koje brinu za zdravlje  životinja. Jedna od njih je radila besplatnu sterilizaciju pasa kako bi se smanjilo njihovo razmnožavanje, ali to je samo privremeno rješenje.

Jednoj građanki na putu do posla put je  presjekla grupa pasa koji su bili gladni i agresivni.
Jedan od njih ju je napao.

„U trenutku kada su me napali, obuzeo me strah i mislila sam da se neću izvući. Sada kada vidim pse uhvatime strah i ne želim ih u svojoj blizini.“, kazala je (žrtva) građanka

Rješenje za pse jeste da se nađe adekvatno mjesto za njihov boravak, da se više nikome ne desi, istakla je ona.

Načelnik  Cazina je prije skoro 10 godina obećao izgradnju azila, no to se još nije desilo.
Ova situacija, odnosno problem još postoji i potrebno ga je što prije riješiti. Lutalice predstavljaju strah za odrasle i za djecu; ali te životinje su također živa bića kojima je potrebna hrana i njega. Bez toga one ne mogu preživjeti, te postaju bijesne i postaju agresivni zbog potrebe za hranom. Generalan zaključak je da je azil ili privremeno sklonište za pse neophodan Cazinu, kako zbog ovih nesretnih životinja tako i zbog građana koji su sve više ugroženi.

Priča rađena u sklopu projekta „Pozitivna Krajina-Škola novinarstva“.

Selma Puškar/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa