MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Putin poručio Erdoganu: Otvoreni smo za pregovore o obnovi Crnomorskog sporazuma

Predsjednik Vladimir Putin rekao je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu danas da je Rusija otvorena za razgovore o crnomorskom dogovoru o žitu, sporazumu koji je pomogao da se ukrajinsko žito plasira na tržište i na taj način ublaži globalna prehrambena kriza, javlja Reuters.

Rusija je odustala od sporazuma u julu godinu dana nakon što je dogovoren uz posredovanje UN-a i Turske, žaleći se da se njen sopstveni izvoz hrane i đubriva suočava sa preprekama i da ne ide dovoljno ukrajinskog žita u zemlje kojima je potrebno.

UN i Erdogan, koji je ranije igrao značajnu ulogu u uvjeravanju Putina da se drži dogovora, sada pokušavaju natjerati ruskog predsjednika da se vrati sporazumu.

Govoreći na otvaranju njihovog sastanka u crnomorskom ljetovalištu Sočiju, Putin je rekao Erdoganu da se nada da će završiti razgovore o čvorištu prirodnog gasa u Turskoj i rekao da će razgovarati i o dogovoru o žitu.

Znam da namjeravate da pokrenete pitanje sporazuma o žitu. Otvoreni smo za pregovore o ovom pitanju”, rekao je Putin Erdoganu.

Erdogan je rekao da svijet čeka vijesti o pitanju koridora za izvoz žitarica.

Svi čekaju šta će izaći iz našeg današnjeg sastanka. Vjerujem da će poruka na konferenciji za novinare nakon sastanka biti važan korak za cijeli svijet, posebno za afričke zemlje”, rekao je on.

Sporazum je imao za cilj prebacivanje žitarica iz Ukrajine na svjetska tržišta preko Crnog mora i ublažavanje globalne krize s hranom za koju su Ujedinjeni narodi rekli da je pogoršana invazijom Rusije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Rusija i Ukrajina su dva ključna svjetska poljoprivredna proizvođača i glavni igrači na tržištima pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, uljane repice, sjemena suncokreta i suncokretovog ulja.

Uoči razgovora sa Erdoganom, ukrajinski zvaničnici rekli su da je Rusija preko noći pokrenula zračni napad na jednu od najvećih ukrajinskih luka za izvoz žitarica, navodi Reuters.

IzvorN1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa