Putin se u Moskvi sastao s Guterresom: Donjeck i Lugansk su priznati isto kao i Kosovo

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je danas u Moskvi sastanak s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom s kojim je razgovarao o situaciji u Ukrajini.

Tokom razgovora, Guterres i Putin su se osvrnuli na brojne teme, a ruski predsjednik je naročito govorio i Mariupolju i situaciji u krugu fabrike Azovstal.

“Čujemo od ukrajinskih vlasti da se tamo nalaze i civili. Vojnici su dužni da ih oslobode. Ako to ne urade, onda se ponašaju kao teroristi u mnogim zemljama svijeta baš kao što radi ISIL u Siriji. Skrivaju se iza civila. Najjednostavnije je da ljude puste na slobodu”, rekao je Putin.

Također, naglasio je kako je Rusija bila prinuđena da prizna Donjeck i Lugansk kao nezavisne republike.

“Ovo je iznuđena mjera kako bi se okončale patnje ljudi koji žive na tom prostoru. Nažalost, naše kolege na Zapadu su radije zatvarale oči na sve što se tamo dešavalo”, poručio je Putin.

Između ostalog, on je tokom razgovora Guterresu skrenuo pažnju na činjenicu da su obje republike postale nezavisne po analogiji s odlukom Međunarodnog suda pravde koja je donijeta i u slučaju Kosova.

“Lično sam pročitao sve dokumente Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu. Dobro se sjećam odluke Suda koja kaže da se u ostvarivanju prava na samoopredjeljenje ova ili ona teritorija bilo koje države nije u obavezi da se obraća centralnim vlastima zemlje za dozvolu da proglasi svoj suverenitet. To je rečeno za Kosovo, a ovu odluku su svi podržali. U tom smislu, Donjeck i Lugansk imaju isto pravo”, ističe ruski lider.

Ruski predsjednik se također osvrnuo i na pregovore između Ukrajine i Ruske Federacije te je poručio kako je ogroman iskorak napravljen na pregovorima u Istanbulu.

“Tu smo obezbijedili priličan iskorak. Međutim, od tada se Rusija suočila s provokacijom u gradu Buča s kojom nema nikakve veze. Znamo ko je to uradio i ko je pripremio tu provokaciju”, zaključio je Putin.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo