Radnici BHRT-a počeli prodavati stvari iz kuće da bi preživjeli

Radioteleviziji Bosne i Hercegovine računi su i dalje blokirani. Za 870 radnika BHRT-a krediti i računi za komunalije odavno su došli na naplatu. Za trenutnu situaciju radnici su najmanje krivi, ali ipak plaćaju najveću cijenu.

Kako doći na posao? Kako opremiti djecu za školu? Račune za struju, vodu,telefon, plin platit će kad bude plata, a ako uskoro ne bude onda će doći do isključenja. Država, politika i neprovođenje Zakona doveli su radnike BHRT-a na rub egzistencije.

“Došli su u situaciju da su radnici već počeli prodavati svoje privatne stvari iz kuće kako bi mogli preživiti odnosno prehraniti svoju porodicu.Na ovu čitavu situaciju i činjenicu da su nam plate niske imamo i blokade i sve ostalo ja stvarno ne znam kako ćemo dalje”, kaže Amir Dedić, montažer ITC-a Tuzla

Amirovu sudbinu dijeli i Sabahudin iz Sarajeva, zaposlen već trideset godina kao vozač. Sa malom platom je teško živjeti, ali bez plate je nemoguće.

“Ja sa svojom platom ne mogu ništa. Moja plata za 30 godina radnog staža je 600 maraka.Ja sa 600 maraka mogu račune platiti i tako malo nešto i sva plata ode”, kaže Sabahudin Koso.

A plate radnika BHRT-a su male. Nevjerovatno zvuči da je do prije nekoliko mjeseci najniža plata na državnoj televiziji bila duplo manja od prosječne na državnom i entitetskom nivou.

“Naše plate su doslovno za preživljavanje većina radnika BHRT-a radi za plaću koja se kreće između 600 i 800 KM imamo dosta kolega koje ne dosegnu tu cifru i rade za minimalni iznos od 543 KM što je minimalac u FBiH koji se tek nedavno promjenio i iznosio je 420 KM dakle ljudi su godinama radili za 420 KM”, ističe Neda Tadić, članica Samostalni sindikat djelatnika u BHRT-u.

Proteklih decenija kamere i mikrofoni BHRT-a ispratili su brojne proteste obespravljenih radnika. Sad su radnici BHRT-a postali ti o kojima se prave priče i čija prava su ugrožena.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo