MARKETING

Radnici Komunalija zaprijetili štrajkom, traže isplate zaostalih plata

Zbog neisplaćene tri plate i lošeg poslovnog ambijenta jutros su radnici velikokladuškog preduzeća “Komunalije” obustavili rad. Da ne bi došlo do štrajka, danas je među radnike došao direktor Amir Đogić, koji je u razgovoru sa članovima sindikata obećao da će problemi biti riješeni u naredna dva dana. Nakon ovog obećanja radnici su pristali da nastave sa radom, ali su istakli da će ukoliko se plate ne dobiju do četvrtka, krenuti u potpuni štrajk.
Ovom preduzeću i ove godine iz općinskog budžeta dodijeljeno 1,6 miliona KM, a posljednjih pet godina ta cifra iznosi preko 10 miliona maraka. Prema našim saznanjima, plan je da se ponovo od Općine zatraži pozajmica, iako ni prošlogodišnja još nije vraćena.
Bez obzira na tolika sredstva preduzeće nije uspijelo održati svoju likvidnost, a posljednji izvještaj o poslovanju menadžment preduzeća je Općinskom vijeću dostavio 2017. godine. Ovaj inicijalni štrajk pokazuje neodrživost i propast koncepta zapošljavanja putem javnih preduzeća, na način da se iz općinskog budžeta finansira ovakav sistem.
Koliko je sve ovo nerealno, najbolje se može vidjeti iz Strategije razvoja općinskog načelnika za period 2021.-2031., koju je nedavno načelnik poslao vijećnicima, a koja je u stvari skup nepovezanih dokumenata, koji su na nivou socijalističkih strategija sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ovaj spis od preko 600 stranica ustvari je najbolji pokazatelj kako se u budućnosti ne treba raditi, jer je van svih realnih ekonomskih pokazatelja koji su danas prisutni. Ekonomisti koji budu čitali ovo, vjerovatno će se složiti da bi bolji naziv bio Antistrategija razvoja.


M. Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo