MARKETING

Rastu tenzije na Bliskom istoku, Iran optužuje Izrael da je otrovao dvojicu naučnika

Iako se odnosi između Irana i Izraela kroz prošlost teško mogu ocijeniti kao idilični, posljednjih nekoliko mjeseci tenzije su porasle, a gotovo svakodnevno zvaničnici država se međusobno optužuju za sabotaže i špijuniranja.

Posljednje optužbe koje je Teheran uputio Izraelu tiču se ubistva dvojica iranskih naučnika. Naime, kako piše New York Times, pozivajući se na izvore u iranskoj vladi, Iran sumnja kako su naučnici Ayoob Entezari i Kamran Ahamolaei ubijeni, odnosno da su ih Izraelci otrovali hranom.

“Detalji njihove smrti ostali su nejasni. Oba naučnika su bila mlada i zdrava, a incidenti su se dogodili u različitim danima i u gradovima koji su udaljeni jedan od drugog”, piše The Times of Israel.

Prema podacima koji su dostupni javnosti, Entezari je preminuo 31. maja nakon što mu je pozlilo na večeri kojoj je prisustvovao u gradu Yazd. On je navodno bio zaposlen u istraživačkom i razvojnom centru u Yazdu gdje je radio na razvoju projektila i dronova.

S druge strane, smrt Ahamolaeija i priča koja prati njegov slučaj još je kompliciranija. Naime, nakon službenog puta u gradu Tabrizu, naučnik se vratio u Teheran gdje se razbolio te je imao simptome kao što su mučnina i dijareja.

“Njegovi organi su otkazali i preminuo je 2. juna. Teheranski univerzitet Tarbiat Modares na kojem je Aghamolaei studirao objavio je kako je on umro od srčanog udara. Drugih zvaničnih izjava nije bilo”, navodi se.

Posljednjih nekoliko sedmica, odnose između Irana i Izraela obilježila su upravo “misteriozna” ubistva zvaničnika i naučnika što je dodatno pojačalo tenzije između dvije sile.

Sve je počelo 22. maja kada su dvojica naoružanih napadača u Teheranu ubila iranskog pukovnika Hassana Hodaeija koji je navodno bio umiješan u ubistva i otmice izvan Irana. Iako niko nije preuzeo odgovornost za napad, iranski zvaničnici optužili su Izrael za ovaj čin.

Također, krajem maja, u iranskom vojnom kompleksu Parčin pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima poginuo je inžinjer, a jedan zaposlenik je povrijeđen.

Između ostalog, iranski mediji su u ponedjeljak izvijestili kako su dva pripadnika Revolucionarne garde poginula kao “mučenici” u incidentima koji su se dogodili tokom vikenda.

Uslijed tenzija i problema u odnosima Irana i Izraela, izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid upozorio je državljane ove zemlje da ne putuju u Tursku, a kao razlog su se naveli izvještaji u kojima se tvrdi kako iranski obavještajci spremaju napade u Turskoj na državljane Izraela.

Povodom optužbi iz Izraela, oglasio se i glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Hatibzadeh koji je naglasio kako Iran ne planira nikakve napade u trećim državama.

“Ako želimo odgovoriti na aktivnosti Izraela, odgovorit ćemo na njihovom terenu, a ne u trećoj zemlji”, rekao je Hatibzadeh.

IZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo