MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ratni zločinac Frenki Simatović pušten na privremenu slobodu

Nekadašnji čelnik Državne službe bezbednosti Franko Simatović, koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pušten je na privremenu slobodu i stiže u Srbiju, saznaju “Novosti”.

Radi se o krvniku Slobodana Miloševića, koji je bio osnivač i bivši komandant Jedinica za specijalne operacije i jedan od mozgova zločina na području BiH.

Razlog za ovu odluku suda je jer u zatvorskim uslovima ne može da prima terapiju koja mu je neophodna.

Simatović je zajedno s bivšim rukovodiocem Državne službe bezbjednosti Jovicom Stanišićem uhapšen 2003., kada je i podignuta optužnica. Nakon prvog suđenja 2013. godine obojica su oslobođeni, ali se Tužilaštvo žalilo. Presuda je ukinuta 2015. godine i postupak je vraćen na početak. Drugo suđenje je počelo 2017. pa su u junu 2021. godine proglašeni krivim za zločine u Bosanskom Šamcu i osuđeni na po 12 godina zatvora. Na ovu presudu žalili su se Simatović i Stanišić, ali i Tužilaštvo, pa je Žalbeno veće u maju ove godine donijelo konačnu presudu od 15 godina za zločine počinjene u šest gradova u Bosni i Hercegovini i jedan na Daljskoj planini u Hrvatskoj, početkom devedesetih godina.

U četiri tačke Stanišić i Simatović su se optužnicom teretili za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana djela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

Simatović i Stanišić su tokom suđenja puštani na privremenu slobodu.

Simatović je u zatvoru proveo više od osam godina, a Stanišić više od sedam.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa