MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH reagovao na izjavu patrijarha Irineja

Povodom izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu koji je tom prilikom rekao kako “ne postoje granice za Srbiju i Republiku Srpsku, kao i da one i ne smiju i ne treba da postoje jer je riječ o jednom narodu, koji govori jedan jezik i sve što ima od vrijednosti, to mu je zajedničko”, oglasio se reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

U saopćenju koje prenosi MINA reisu-l-ulema Kavazović je izjavio:

“Nisam radostan što se praznik pravoslavnih vjernika zloupotrebljava u političke svrhe, zbog čega sam prinuđen reagovati kako bih još jednom poslao poruku mira i zajedništva kako u Bosni i Hercegovini, tako i cijeloj regiji. Ali prije toga želim još jednom ponoviti čestitku koju sam uputio Njegovom preosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i pravoslavnim vjernicima povodom Božića u kojoj sam izrazio nadu da će ova godina donijeti mir i blagostanje i da će zajedničkim zalaganjem biti sačuvan duh tolerancije”, naveo je reis Kavazović.

Poručio je da mu je “jako žao što je doveden u poziciju da u ovim blagdanskim danima moram reagovati na istupe patrijarha Irineja koji svojim porukama dovodi javnost u zabludu, i unosi zebnju u srca drugih naroda na ovom prostoru”.

“Uvijek sam vjerovao da su praznici prilika da izrazimo ljubav i poštovanje jednih drugima, a ne da potpirujemo razdor među narodima, pa i unutar pripadnika iste vjere. Naše komšije i sugrađani pravoslavci ovih dana obilježavaju svoj najveći vjerski praznik na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, a ne samo u jednom administrativnom dijelu neotuđivog teritorija naše domovine. Prošla su vremena ovakve vrste poruka koje su vrlo čitljive i koje siju zebnju i pozivaju na nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Dužnost mi je da u situacijama kada je to potrebno izrazim svoje negodovanje posebno zbog vjernika muslimana koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, u kojem je počinjen genocid koji je kulminirao dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. Diljem te iste teritorije pobijeno je, silovano i protjerano desetine hiljada Bošnjaka upravo zbog velikodržavnih planova koji su željeli da dio Bosne i Hercegovine bude, kao što kaže patrijarh Irinej, „neodvojiv od srpskog centra”. Potreba za vjerskim jedinstvom pripadnika SPC ne može podrazumijevati jedan državno-politički prostor”, poručio je Kavazović.

Najdobronamjerniji savjet koji možemo uputiti našim komšijama u SPC-u, a zbog budućnosti naših naroda i mira, ali i same SPC, jeste da ne dopuste da se njihova crkva u regionu nastavi doživljavati kao politički projekat, naveo je Kavazović.

“To nije dobro za budućnost ovog dijela Evrope, a teško da može imati uporište u čistom vjerskom nauku. Taj novi oblik filetizma Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali ni drugim crkvama i vjerskim zajednicama s kojima dijeli životni prostor, neće donijeti nikakvo dobro”, poruka je Kavazovića.

“Svi građani Bosne i Hercegovine, uključujući vjernike pravoslavce, muslimane, Jevreje i katolike, žive na teritoriji Bosne i Hercegovine, nose njeno državljanstvo i žive po njenim zakonima, te će tako biti i ubuduće. Njihov jedini državni dom jeste Bosna i Hercegovina, koju po jasno utvrđenim ustavnim i zakonskim procedurama mogu na unutrašnjem planu uređivati kako se dogovore. Svaki drugi pokušaj vratio bi našu zemlju u devedesete godine prošlog stoljeća koje svi pamtimo samo po ružnom. Bosna i Hercegovina ostaje trajna kategorija sa jasno definisanim granicama, koje poznaje patrijarh Irinej kao i moja malenkost, i dovoljno je prostrana za sve, i za Bošnjake i za Srbe i za Hrvate, kao i sve druge njene građane. Tako je bilo, tako je sada, pa će biti i ubuduće voljom Božijom”, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Patrijarh Irinej poručio je sinoć da Srbi moraju imati čvrstu vjeru i moliti se Bogu za jedinstvo, te da se ne dijele i ne svađaju nego da slave jednog istog Gospoda Spasitelja.

On je sinoć sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom prisustvovao nalaganju Badnjaka na platou ispred hrama Svetog Save u Beogradu, te u obraćanju vjernicima poželio je “da jedinstvo srpskog naroda bude trajno i da Srbi žive u ljubavi, poštujući i pomažući jedni druge”.

Patrijarh Irinej je posebne praznične čestitke uputio bh. entitetu Republika Srpska uz zahvalnost Dodiku, koji se, kako je rekao, udostojio da sa sveštenstvom zajedno proslavi i dočeka Badnji dan kao pretpraznik velikog praznika Hristovog rođenja.

“Da prenese pozdrave našem dragom narodu u Republici Srpskoj i da kaže da mi svi dišemo jednim duhom i živimo jednom željom da budemo jedno – jedinstveni i da kao takvi, kao narod Božiji, kao narod Svetoga Save da proslavimo Gospoda svoga, da bi nas Gospod i sačuvao i proslavio u ovome svetu i životu”, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski je naglasio da su Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj jedinstven narod.

“Sve nam je zajedničko. To bih želeo da bude i sa našom bratskom Crnom Gorom, u kojoj, na našu veliku radost ovih dana, narod pokazuje u najvećoj meri da je srpskog porekla, da čuva svoju srpsku ptravoslavnu veru i da tako pokazuje jedinstvo sa srpstvom, kako u otadžbini tako i onima koji su van otadžbine”, rekao je Irinej.

Izvor: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa