MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Revizija poljoprivrede u FBiH: Nezakoniti poticaji i duple proizvodnje

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka poticaja u poljoprivredi, s ciljem provjere da li su nadležne institucije osigurale uslove za efektivno upravljanje poljoprivrednim poticajima te da li se postižu zadovoljavajući rezultati.

Farmeri s područja Tuzlanskog kantona nezadovoljni su kašnjenjem isplate poticaja te ne isključuju mogućnost protesta, a između ostalog su kivni i na kantonalnu vlast koja im nije isplatila najavljena novčana sredstva. Međutim, stvari nisu jednostavne.

Negativan izvještaj

Naime, kako su naveli iz Ministarstva poljoprivrede TK, Program novčanih podrški je u nacrtu, a do danas nije usvojen zbog negativnog revozirskog izvještaja Ureda za reviziju FBiH.

Pojašnjeno je da je revizija intitucija u FBiH konstatovala nekoliko prekršaja, odnosno, dupliranje poljoprivredne proizvodnje, a konkretno se navode proizvodnja mlijeka i pilećeg mesa te pčelarstvo i uvoz steonih junica.

U revizorskom izvještaju, između ostalog je navedeno da je analizom federalnog i kantonalnih programa utroška za period od 2020. do 2022. godine konstatovano da ne zadovoljavaju minimalne standarde koje trebaju slijediti institucije prilikom planiranja i dodjele sredstava.

“Postavljeni ciljevi programa nisu bili specifični, mjerljivi i projektovani za određeni period za koji se programi pripremaju i donose. Ciljevi su bili općenito definisani te su identični za sve posmatrane godine”, istaknuto je i revizorskom izvještaju.

klix

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa