MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Rezolucija o žrtvama ustaškog režima izazvala buru na sjednici Parlamenta BiH

Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju su predložili poslanici Kluba Naša stranka – Nezavisni blok, Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut izazvala je buru na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.Predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović (SNSD) rekao je da srpski poslanici ne mogu glasati za ovu rezoluciju kada su, kaže, svi tretirani na isti način.

“Gdje su srpske žrtve u ovoj rezoluciji? Bio je ne samo zločinački i fašistički zločin, nego je i napisano da će biti genocid. Ovo ne treba biti tačka dnevnog reda. Ovo nije dnevnopolitičko pitanje, već suštinsko”, kazao je on.

Šef Kluba HDZ-a Nikola Lovrinović rekao je da su ovu rezoluciju predložili nevjernici, dodavši da je zatečen da je ovakvo nešto predloženo.

“Zašto tzv. misa? Kako možete takvo nešto navoditi. Misa je misa. Misa je održana i 1995. godine u Sarajevu”, kazao je Lovrinović.

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne države Hrvatske, milione žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo. Rezolucija također potcrtava antifašističku tradiciju svih naroda Bosne i Hercegovine, kao i njenih građana uopće, te potrebu institucionalnog djelovanja u skladu s Ustavom, zakonima i međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine.

Rezolucija poziva predstavnike Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini da preispitaju inicijativu za održavanje tzv. Mise za Bleiburg sutra u Sarajevu te da se suzdrže od njenog održavanja.

Izvor: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa