MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Riznica vitamina: Kako iskoristiti maslačak

Maslačak je veoma rasprostranjena biljka a prava je riznica vitamina i minerala. Odličan je kao prevencija mnogih bolesti, za imunitet, a cvjeta u proljeće kada je našem tijelu potrebno jačanje imuniteta.

Pun je kalija, inulina, vitamina C, a svi dijelovi maslačka su ljekoviti, i cvijet i list i korijen.

Cvjetovi se beru od aprila do maja, listovi prije nego što maslačak počne da cvjeta, a korjen se vadi u rano proljeće ili ranu jesen.

Listove maslačka možete osušiti na hladnijem i prozračnijem mjestu ili u rerni na oko 49 stepeni Celzijusa.

Koristi se kao diuretik, samim tim što pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, pročišćava krv, snižava nivo holesterola, liječi kožne bolesti.

Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kod urinarnih infekcija.

Korjen maslačka pročišćava i jača tijelo, pospešuje znojenje i vraća snagu. Osim toga, koristi se za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, pospješuje snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa.

Od cvjetova maslačka pravi se sirup koji liječi prehlade, bronhitis, upale desni.

Kako napraviti salatu od maslačka?

Listove maslačka dobro operite i ocijedite. Maslinovo ulje pomiješajte sa jabukovim sirćetom i bijelim lukom, dodajte so i biber. Sve dobro izmiješajte i neka stoji barem pola sata.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa