Rudari u FBiH prijete obustavom proizvodnje 23. maja, žele kolektivni ugovor i veće plate

Rudari sedam rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH zaprijetili su generalnim štrajkom, odnosno potpunom obustavom proizvodnje 23. maja ove godine, ukoliko dotad ne dobiju novi kolektivni ugovor.

Članovi Upravnog odbora Sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH, najavili su za 23. maj generalni štrajk koji će sa sobom donijeti potpunu obustavu proizvodnje u sedam rudnika i to Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica.

“Osnovni razlog za ovakav potez je neuspjeli pregovarački proces vezano za kolektivni ugovor koji obuhvata oblast rudarstva u Federaciji BiH. Naš prvobitni dokument je istekao 1. maja ove godine, a novi nije donesen zbog neozbiljnog odnosa pregovarača, posebno Elektroprivrede BiH. Mi smo došli do 33. člana i tada je uslijedio zastoj, a moram reći da je prvobitni problem nastao vezano za primjenu ugovora jer su oni tražili da to ne bude od 1. maja, na čemu mi insistiramo”, kaže za Klix.ba Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika uglja Kreka.

Povećanje satnice za 20 posto

Sindikati traže dostojanstven kolektivni ugovor, kroz koji insistiraju da satnica bude povećana za 20 posto, odnosno sa 2,70 na 3,24 konvertibilne marke, dok su im iz Elektroprivrede BiH ponudili povećanje od osam posto, uz mogućnost smanjenja osnovne plate od 30 posto.

“To je najbitniji zahtjev jer mi živimo u trenucima kada divljaju cijene osnovnih životnih namirnica. Ovdje treba zahvaliti sindikatu jer nije došlo do prijevremenog eskaliranja problema, s obzirom na to da radnici ne mogu živjeti sa primanjima koja trenutno imaju”, naglašava Tokić.

S druge strane, Tokić dodaje i da je nezamislivo da ozbiljna oblast poput rudarstva funkcionira bez kolektivnog ugovora.

“Nastali problem treba riješiti, a tragom toga pregovori se sada prenose na Vladu Federacije BiH, gdje ćemo prvi sastanak imati u srijedu. Iskreno se nadam da ćemo do 23. maja postići dogovor, a ispod onoga što traže radnici mi ne idemo. U suprotnom, 23. maja slijedi potpuna obustava proizvodnje u svih sedam rudnika koji se nalaze u koncernu”, upozorava Tokić.

Za potez potpune obustave proizvodnje u rudnicima rudari su posegli i koncem novembra prošle godine, a tada su sa nadležnima uspjeli postići dogovor.

Sporazum koji su u decembru potpisali sa Vladom Federacije BiH i Elektroprivredom BiH u određenoj mjeri je realiziran, što zadovoljava radnike u rudnicima.

“Tu je sve jasno i precizno definisano, a realizacija ide s određenim zakašnjenjima za koja nisu krivi vlada ili elektroprivreda, posebno kada je riječ o penzionisanju radnika. Obaveze se uplaćuju pravilnim redoslijedom, cijene uglja su povećane, tako da smo mi u konačnici zadovoljni”, kaže Tokić.

Podržavaju novu kompaniju EPBiH, ali…

Elektroprivreda BiH u aprilu 2020. godine usvojila je program restruktuiranja rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna, a to, između ostalog, podrazumijeva i otvaranje novih kompanija pod grupacijom državnog javnog preduzeća.

U ovim kompanijama, plan je da se zbrine višak radnika koji su evidentirani u programu restruktuiranja, a riječ je o njih skoro hiljadu. Jedna je već formirana u Kaknju, a za drugu je pokrenut postupak u Tuzli.

Iz rudničkih sindikata pozdravljaju odluku o osnivanju bilo koje kompanije u Bosni i Hercegovini, ali ističu da su oprezni prilikom angažmana rudara u novim firmama Elektroprivrede BiH, zbog negativnog ishoda koji je uslijedio nakon formiranja TTU-a Energetik u Tuzli koji je nastao prije nekoliko godina.

“Dobro je stvoriti mogućnost za zapošljavanje ljudi, pa i rudara koji neće naći mjesto u ponuđenoj sistematizaciji rudnika. Nas nije niko pitao kada je riječ o osnivanju nove kompanije u Tuzli, niti to treba. Ali, mi smo oprezni jer smo imali situaciju da TTU Energetik, koji je u većinskom vlasništvu Elektroprivrede BiH, nije uspio. Dakle, podržavamo novu kompaniju, ali je pod upitnikom kako će ona funkcionirati”, zaključio je Tokić.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo