MARKETING

Rusi se vratili na posao nakon devetodnevne pauze zbog pandemije

Rusi su se danas vratili na posao nakon devetodnevne pauze koju su naredile vlasti kako bi suzbile rekordne cifre zaraženih i preminulih od koronavirusa.

Uprkos tom drastičnom potezu, dnevne cifre novozaraženih i preminulih od virusa korona ostale su visoke. Zvaničnici u Kremlju tvrde kako je prerano reći da li je ta mjera imala željeni efekat.

“Prerano je dati zaključak. To će biti jasno za otprilike sedmicu dana”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruska radna grupa za borbu protiv koronavirusa izvijestila je danas o 39.400 novozaraženih i 1.190 preminulih, tek neznatno niže brojke od rekordnih 41,335 novozaraženih u subotu i 1.195 preminulih u četvrtak.

Rusija ima daleko najviši broj preminulih u Evropi do sada, i jedna je od pet najteže pogođenih zemalja pandemijom u svijetu.

Radna grupa je izvijestila o oko 40.000 novozaraženih i više od 1.100 preminulih svakoga dana od kraja oktobra.

Prošlog je mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin naredio Rusima da ne idu na posao od 30. oktobra do 7. novembra. Ovlastio je regionalne vlade da produže broj neradnih dana ukoliko to bude neophodno, ali je samo pet ruskih regija tako postupilo.

Ostale su ograničile prisustvo na javnim mjestima, kao što su restorani, pozorišta i kina, na one koji su ili potpuno vakcinisani u proteklih šest mjeseci ili negativni na test koronavirusa u prethodnih 72 sata.

Manje od 40 posto od 146 miliona stanovnika potpuno je vakcinisano, iako je Rusija odobrila vakcinu protiv KOVID-19 domaće proizvodnje mjesecima prije većine zemalja, prenosi AP.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo