MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Rusi tokom noći gađali dvije regije u Ukrajini, grupa zarobljenika puštena u Gruziju

Tokom noći 28. augusta ruske okupatorske snage su ponovo napale teritoriju Ukrajine prilikom čega su koristili rakete. Rusi su također pustili grupu zarobljenika da odu u Gruziju, a Zelenski je istaknuo važnost vojno-sigurnosnog sporazuma sa SAD-om.

Lokalne vlasti u regiji Poltava i Dnjepopetrovsku su izvijestile o ruskim napadima. U Poltavi je pogođen industrijski objekat, a informacije o žrtvama još nisu poznate.

U Dnjepopetrovsku je rano ujutru ruska vojska, koristeći taktičku avijaciju iz južnog pravca, pogodila Krivi Rih projektilima. Uništene su dvije seoske kuće, pet je oštećeno, a požar je izbio u pomoćnoj zgradi u jednom dvorištu. Posljedice udara se još razjašnjavaju, ali se čini da nema poginulih i povrijeđenih.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je kazao da su se proteklog dana na frontu dogodila 34 borbena okršaja.

“Ukupno, prošlog dana neprijatelj je izveo 11 raketnih i 48 vazdušnih udara, izveo 54 napada raketnim salvo sistemima na položaje ukrajinskih trupa i naseljena mesta. Usljed napada, civili su ubijeni i ranjeni. Uništene su stambene zgrade, škole i druga civilna infrastruktura”, navedeno je.

S druge strane su i Ukrajinci izveli deset udara na područja gdje je koncentrisano ljudstvo te jedan udar na ruske protivvazdušne raketne sisteme. Pogođeno je jedno skladište municije, dvije stanice za radio-elektronsku borbu i četiri artiljerijska oružja.

Puštanje šest zarobljenika

Pokret za ljudska prava UnMode objavio je da je grupi ukrajinskih zarobljenika, koje su Rusi odveli tokom povlačenja iz oblasti Herson, dozvoljeno da pređu granicu Gruzije. Njih šest je više od nedjelju dana provelo u “tampon zoni” na rusko-gruzijskoj granici.

Trenutno se, prema podacima ove organizacije, u ruskim zatvorima nalazi više od 2.500 ukrajinskih pritvorenika koje su ruske službe deportovale s okupirane teritorije Hersona.

Sporazum prema “izraelskom modelu”

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa medijima prilikom čega je u intervjuu kazao da bi bilateralni sporazum o sa SAD-om o sigurnosnim garancijama trebao biti sličan “izraelskom modelu”.

Izrael nije član NATO-a i SAD nisu obavezne da im pružaju svoju podršku, ali bez obzira na to Izrael prima značajne količine američke pomoći od Drugog svjetskog rata.

Stoga Zelenski očekuje da sporazum sa SAD-om sadrži upravo takva pitanja naoružanja i finansija te da nakon ratifikacije ostane na snazi bez obzira na promjenu predsjednika SAD-a.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa