MARKETING

Rusija danas pregovara sa članicama OSCE-a: Novi susret s SAD-om, ali i s Gruzijom i Ukrajinom

Nakon što su se ruski zvaničnici u ponedjeljak sastali s delegacijom SAD-a te nakon što je u srijedu uslijedio sastanak sa čelnicima NATO saveza, diplomatska trilogija završit će današnjim sastankom zemalja OSCE-a u Beču.Iako su prethodni sastanci, bar ukoliko je suditi prema izjavama zvaničnika, bili izuzetno teški, ali i sadržajni, očekuje se kako će sastanak OSCE-a sigurno donijeti sličnu atmosferu.

Posljednji sastanak u nizu diplomatskih aktivnosti Zapada i Rusije, osim što će donijeti novi susret američkih i ruskih zvaničnika, omogućit će i susret ruske delegacije s predstavnicima Ukrajine i Gruzije, koje također čine dio OSCE-a.

“Istina, malo konkretnih ishoda može proizaći iz posljednje runde diskusija, koja će se održati tokom redovnog zasjedanja Stalnog vijeća OSCE-a. Opseg ruskih zahtjeva i fundamentalna pitanja koja postavljaju, suviše su složena da bi se razmatrala na jednom sastanku”, navode mediji.

Ipak, tokom sastanka se očekuje da ruski i ukrajinski zvaničnici s predstavnicima OSCE-a razgovaraju o aktuelnoj situaciji na istoku Ukrajine.

Prema posljednjim podacima, mirovne misije OSCE-a u regiji Donjecka zabilježile su 197 kršenja primirja 12. januara, dok je u regiji Luganska zabilježeno 105 kršenja primirja, uključujući i 20 eksplozija.

“U Donjecku je zabilježeno i 26 neutvrđenih eksplozija. Većina kršenja primirja odnosi se upravo na neutvrđene eksplozije i 150 rafala iz teškog naoružanja i malokalibarskog oružja. U prethodnom izvještaju Misija OSCE-a je zabilježila 133 kršenja primirja u ovoj regiji”, navodi se u izvještaju.

Osim razgovora o trenutnom stanju na istoku Ukrajine i podršci Rusije separatistima na istoku, tokom sastanka OSCE-a očekuje se kako će Gruzija, Ukrajina i Rusija sa zapadnim zemljama raspravljati i o članstvu ovih zemalja u NATO savezu.

Tokom prethodnih sastanaka, ruski zvaničnici su nekoliko puta ponovili već ranije poznate stavove iznesene u sigurnosnim garancijama, a oni se mogu sažeti u jednu rečenicu – Rusija traži od NATO saveza da pruži garancije da Ukrajina i Gruzija nikada neće postati članice NATO saveza.

S druge strane, stavovi zapadnih zvaničnika jasno pokazuju da SAD i drugi saveznici teško da mogu prihvatiti ovako formulirane ruske zahtjeve, što jasno pokazuje da će i u narednom periodu dominirati “status quo”.

Iako je teško očekivati da današnji sastanak OSCE-a donese značajniji pomak, jedna stvar je ipak sigurna – teških riječi, tvrdnji i teza između Ukrajine, Rusije i Gruzije sigurno neće nedostajati.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo