Rusija odbacila odluku Međunarodnog suda pravde

Kremlj je danas odbacio odluku Međunarodnog suda pravde (MSP), najvišeg suda UN, koji je naredio Rusiji da odmah prekine svoje vojne operacije u Ukrajini.

“Ne možemo da uzimamo u obzir tu odluku”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da je bilo potrebno da dvije strane, Rusija i Ukrajina budu saglasne da se ta odluka sprovede a, kako je rekao,” u ovom slučaju nikakav dogovor ne može biti postignut”.

MSP je juče naložio Rusiji da odmah obustavi svoje vojne operacije u Ukrajini.

“Rusija mora odmah da obustavi vojne operacije koje je započela 24. februara 2022. na teritoriji Ukrajine”, izjavila je Džoan Donohju, sudija koja predsjedava MSP-om čije je sjedište u Hagu.

Sud se izjasnio u sklopu hitnog postupka koji je pokrenut nekoliko dana poslije početka ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajina je tražila od najvišeg suda UN da naloži Moskvi da odmah prekine invaziju, dok se ne donese presuda o pozadini sukoba dvije zemlje, a taj postupak bi mogao da traje godinama.

Presude MSP-a su obavezujuće i na njih se ne može uložiti žalba, ali taj sud nema načina i sredstva da navede zemlje da sprovedu te presude.

Portparol Kremlja danas je izjavio da je američki predsjednik Joe Biden vođa zemlje koja je godinama bombardovala ljude širom svijeta i bacila nuklearne bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, i da nema pravo da optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina za ratne zločine.

Peskov je u Moskvi izjavio da je Bidenova izjava nedopustiva, neprihvatljiva i neoprostiva.

“I što je najvažnije, šef države (op.a. SAD) koja je godinama bombardovala ljude širom svijeta, koja je bacila nuklearne bombe na zemlju koja je već poražena, mislim na Hirošimu i Nagasaki, nema pravo davati takve izjave”, rekao je.

Pregovori Rusije i Ukrajine trebalo bi danas da budu nastavljeni, izjavio je portparol Kremlja.

“Ne znam da li su već u toku ili ne, ali bi trebalo da budu održani u jednom ili drugom pravcu”, rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje da li će danas biti nastavljeni pregovori.

On je dodao da bi trebalo da danas dođe do kontakta, prenose RIA Novosti.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo