MARKETING

Rusija priznala da je izvela napade na luku u Odesi, tvrde da su ciljali vojna postrojenja

Rusija je priznala kako su njene snage izvele napad na luku u Odesi i time odustala od svoje prvobitne tvrdnje da nije umiješana u napad.

“Kalibr projektili su visoko preciznim udarima uništili vojnu infrastrukturu u luci Odesa,” napisala je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova na svome Telegram kanalu.

Ranije je ministar odbrane Turske, Hulusi Akar izjavio kako je u međusobnom kontaktu Rusija tvrdila da nema ništa sa napadom i da će u detalje ispitati slučaj.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je kako je u napadima uništen ukrajinski ratni brod i skladište sa američkim protivbrodskim projektilima harpun koji su donirani ukrajinskoj vojsci.

Do napada je došlo samo 12 sati nakon što su ruska i ukrajinska delegacija potpisale sporazum koji je trebao omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine kroz crnomorske luke i tako olakšati krizu u snabdijevanju hranom koja je pogodila dio država koje zavise od žitarica iz Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je osudio napad nazvavši ga barbarstvom i dokazom da se Rusiji ne može vjerovati. Udari na Odesu izazvali su oštru osudu SAD-a, Evropske unije, Velike Britanije, Njemačke i Italije.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo