Ruski komandant: Osvajanje južne Ukrajine omogući će Moskvi da formira kopneni most prema Krimu

General major Rustam Minekajev kazao je da Rusija ima za cilj da preuzme potpunu kontrolu nad južnom Ukrajinom, kao i istočnom regijom Donbas.

U državnim medijima navodi se da je Minekajev rekao da bi taj cilj omogućio Moskvi da formira kopneni most prema Krimu, koji je anektirala 2014. godine.

On je također rekao da će to omogućiti Moskvi pristup separatističkoj regiji Pridnjestrovlje u Moldaviji koju podržava Rusija.

Pridnjestrovlje je mala regija koja graniči sa zapadom Ukrajine. Nejasno je da li je Kremlj zvanično odobrio komentare generala Minekajeva, ali su naširoko citirani u ruskim državnim medijima, uključujući novinske agencije Interfax i Tass.

Ruski odbrambeni zvaničnici rekli su BBC-ju da “razmatraju” generalove komentare, koji – ako budu potvrđeni – nude prvi uvid u potencijalne planove Rusije u narednim sedmicama.

U međuvremenu, visoki zvaničnik EU rekao je da će Rusija vjerovatno intenzivirati svoje napade na istoku Ukrajine i duž južne obale u narednim danima, dodajući da bi sljedeće dvije sedmice mogle biti odlučujuće u ratu.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo