MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ružnić pozvao nadležne da riješe problem s migrantima: Situacija u USK kritična, bezbjednost građana ugrožena

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić uputio je otvoreno pismo ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenadu Nešiću, ministru spoljnih poslova Elmedinu Konakoviću i direktoru Službe za poslove sa strancima Žarku Laketi, povodom najnovijeg migrantskog vala koji je zahvatio ovaj dio BiH. 

Ružnić je naveo da su Krajišnici ovih dana suočeni sa povećanim brojem migranata koji svakodnevno pristižu na područje Unsko-sanskog kantona, a koje,  prema informacijama iz medija,  Republika Hrvatska sa svoje teritorije vraća u BiH, navodno po osnovu međudržavnog sporazuma o readmisiji .

“O ovom procesu, a koji je posljednjih dana rezultirao dolaskom više stotina migranata u Krajinu od ministra sigurnosti BiH, a ni ministra vanjskih poslova BiH, kao ni direktora Službe za poslove sa strancima, nismo čuli niti jednu riječ, što smatramo neodgovornim ponašanjem čelnika institucija nadležnih za pitanje migracija i migranata”, istakao je Ružnić, te dodao da je posebno zabrinjavajuće što postoje indicije da među novopridošlim migrantima ima i onih koji bi mogli predstavljati potencijalni bezbjednosni izazov. 

Prema njegovim riječima, u prilog tome govore i podaci da je u Privremenom prihvatnom centru na Lipi otvoren Centar za detenciju koji je svojevrsna pritvorska jedinica u koju se, kako kaže, smještaju oni migranti kojima se zabranjuje kretanje i pod prismotrom su. Ružnić je optužio ministre i direktora da je sve to urađeno uz njihovu saglasnost i u tajnosti.

“Sve ovo ukazuje na to koja kategorija i struktura migranata se sa zapada dovodi u USK. Jeste li se bavili procjenom kakve sve atake mogu očekivati građani ovog dijela BiH i može li s obzirom na nove okolnosti  doći i do  terorističkih napada? Mi smo svjesni  da se u USK-a u posljednje vrijeme ‘slijevaju’  do sada najopasnije grupe migranata i ako smo do sada priliv migranata pripisivali nehaju i nebrizi državnih institucija, sad možemo reći da ih državne institucije organizovano i ciljano  upućuju u ovaj dio BiH”, napisao je Ružnić u otvorenom pismu, upozorivši da je stanje kritično, te da za nekoliko dana može doći do eskalacije.

Poručio je da je odgovornost državnog nivoa da upozna izvršnu i zakonodavnu vlast u USK sa svim detaljima provedbe Sporazuma s Hrvatskom o readmisiji, kao i sa saznanjima s kojima raspolažu o migrantima koji su pod mjerama zabrane kretanja, kao i razlozima uvođenja tih mjera. 

“Također, u obavezi ste da nas upoznate s informacijama o tome da li sporazume o readmisiji provodite sa Srbijom i Crnom  Gorom, jer nisu migranti koje masovno vraćaju iz Hrvatske porijeklom s USK-a, pa da ih isključivo smještate u Centar Lipa, koji nema kapacitete za već sad veliki priliv ljudi, pa je sve više migranata na ulicama Bihaća. Stoga, u ime Vlade USK-a hitno zahtijevam promptno rješavanje ovog problema i ne pristajemo na ništa manje od jednake raspodjele migranata iz Sporazuma o readmisiji na teritoriji cijele BiH!”, naglasio je premijer USK.

Dodao je da činjenica da je Služba za poslove sa strancima prošle godine u potpunosti preuzela kontrolu nad Prihvatnim centrom Lipa nije doprinijela rješavanju problema s migrantima, te da UKS ne može riješiti ovaj problem, bez pomoći državnih institucija u čijoj nadležnosti je rješavanje ovog problema. 

Poručio je da je krajnje vrijeme da “shvate ozbiljnost situacije i prihvate svojih obaveza i konkretnog posla” jer, kako je rekao, građani ovog dijela BiH takve scenarije više neće trpjeti.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa