MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

SAD i evropske zemlje obećali veliku isporuku teškog naoružanja Ukrajini

Više zemalja odazvalo se pozivu predsjednika Volodimira Zelenskog da pošalju dodatno oružje Ukrajini.

SAD šalje paket vrijedan 2,5 milijardi dolara, uključujući oklopna vozila i sisteme protivzračne obrane. Nekoliko evropskih država najavilo je vlastite nove pakete – uključujući stotine projektila koje je Ujedinjeno Kraljevstvo obećalo Kijevu.

Najave dolaze uoči ključnog sastanka zakazanog za petak u Njemačkoj, na kojem 50 zemalja treba koordinirati isporuke oružja.

Na sastanku održanom u četvrtak predstavnici 11 zemalja okupili su se u vojnoj bazi u Estoniji kako bi razgovarali o nizu novih paketa za pomoć Ukrajini u ponovnom preuzimanju teritorije i odbrani od daljnjeg ruskog napredovanja.

Devet zemalja – Velika Britanija, Poljska, Latvija, Litva, Danska, Češka, Estonija, Nizozemska i Slovačka – obećalo je veću podršku.

Paketi najavljeni u zajedničkoj izjavi uključuju:

  • Ujedinjeno Kraljevstvo – 600 projektila Brimstone
  • Danska – 19 samohodnih haubica Caesar francuske proizvodnje
  • Estonija – haubice, municija, pomoćna vozila i protivtenkovski bacači granata
  • Latvija – sistemi protivzračne obrane Stinger, dva helikoptera i dronovi
  • Litva – protivavionski topovi i dva helikoptera
  • Poljska – protivavionski topovi S-60 sa 70.000 komada municije
  • Češka – municija velikog kalibra, haubice i transportna vozila
  • Nizozemska će svoj paket objaviti u petak.

Govoreći tokom posjete Estoniji, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Wallace rekao je: “U 2023. vrijeme je da se zamah koji su Ukrajinci postigli u potiskivanju Rusije preokrene u dobitke i… potisne ih se natrag iz Ukrajine i vrati Ukrajini suverenitet, što je njihovo pravo prema međunarodnom pravu”.

Najava nove američke podrške stigla je kasnije u četvrtak. Uprkos ukrajinskim nadama, nije sadržavala ponudu tenkova. Ali Pentagon je obećao Kijevu dodatnih 59 oklopnih vozila Bradley, 90 transportera Stryker i sisteme protivzračne obrane Avenger, među ostalim.

Rečeno je da su nedavni zračni napadi pokazali “razoran učinak brutalnog ruskog rata u Ukrajini” – ali je rečeno da će novo obećano oružje pomoći u obrani od njih.

U saopćenju se dodaje da su SAD do sada izdvojile više od 26,7 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini od sveobuhvatne invazije Moskve 24. februara 2022.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa