MARKETING

SAD pozdravio Sporazum o isporuci žitarica koji će biti potpisan u Turskoj

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a pozdravilo je Sporazum o isporuci žita iz Ukrajine koji će u Istanbulu, biti potpisan između Ukrajine i Rusije, te čestitao na naporima Ujedinjenih nacija (UN) i Turskoj u tom pogledu.

O potpisivanju sporazuma na ceremoniji kojoj će prisustvovati turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, govorio je i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ned Price.

”Pozdravljamo ovaj sporazum. Čestitamo generalnom sekretaru UN-a na intenzivnom radu. Aplaudiramo i naporima koje su uložili turski saveznici“, kazao je Price.

Dodao je kako je riječ o sporazumu koji podržavaju i zemlje G-20, a ne samo SAD.

Price je Rusiju optužio da “hranu koristi kao oružje“, te kazao kako će s nestrpljenjem očekivati realizaciju sporazuma, ali da i Rusija treba biti smatrana odgovornom za blokadu.

”U razgovorima smo podržali generalnog sekretara UN-a, mogu reći da smo podržali i turske saveznike. Naravno da smo podržali i turske saveznike u njihovim naporima“, kazao je Price.

Dodao je kako je UN izvještavao o različitim fazama.

“Naši stručnjaci su uporedili i razmijenili bilješke. Isto važi i za naše turske saveznike i ukrajinske partnere. Opet, nismo trebali biti u ovoj poziciji“, rekao je Price.

Dodao je kako je ovo ohrabrujući razvoj događaja.

”Ipak, ono što je zaista bitno jeste implementacija sporazuma”, kazao je Price.

IZVOR: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo