MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

SAD proglasile Iran potpunim odbrambenim partnerom Rusije

Sjedinjene Američke Države proglasile su Iran “najvećim vojnim pomoćnikom Rusije”, rekavši da su se odnosi dvije zemlje “zagrijali do potpunog odbrambenog partnerstva”.

“Iran daje neviđen nivo vojne podrške Rusiji”, rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

“SAD su vidjeli izvještaje da dvije zemlje razmatraju zajedničku proizvodnju smrtonosnih dronova”, dodao je.

Australija je objavila da sankcionira tri Iranca i jednu iransku kompaniju zbog isporuke bespilotnih letjelica Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine.

Nedavno je istaknuta saradnja između Rusije i Irana, a Ukrajina je optužila Rusiju da koristi iranske dronove u svojim napadima.

Nakon što je prvobitno negirala da je slala bilo kakve dronove Rusiji, ta bliskoistočna zemlja je kasnije priznala da je neke isporučila prije invazije na Ukrajinu.

Kirbi je rekao da bi partnerstvo između Irana i Rusije u proizvodnji dronova bilo štetno za Ukrajinu, susjede Irana i međunarodnu zajednicu.

“Rusija nastoji da sarađuje sa Iranom u oblastima kao što su razvoj oružja, obuka”, rekao je on, dodajući da se SAD plaše da Rusija namerava da “omogući Iranu napredne vojne komponente” uključujući helikoptere i sisteme protivvazdušne odbrane.

“Iran je postao glavni vojni podržavalac Rusije…”, rekao je. “Rusija koristi iranske bespilotne letjelice za napade na energetsku infrastrukturu, lišavajući milione Ukrajinaca struje, grijanja, kritičnih usluga. Ljudi u Ukrajini danas zapravo umiru od posljedica iranskih akcija.”

U odgovoru na Kirbijeve komentare, ministar vanjskih poslova Velike Britanije James Cleverly rekao je da je Iran postao jedan od glavnih vojnih pristalica Rusije i da odnos između njih prijeti globalnoj sigurnosti.

“Grozni dogovori” između dvije zemlje doveli su do toga da Iran šalje stotine dronova Rusiji, rekao je on.

U subotu je australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong u izjavi rekla: “Snabdijevanje dronova Rusiji dokaz je uloge koju Iran igra u destabilizaciji globalne sigurnosti. Ovaj popis naglašava da će se oni koji pružaju materijalnu podršku Rusiji suočiti s posljedicama.”

Ona je također najavila mjere za još 19 osoba i dva entiteta, uključujući iransku policiju za moral, zbog brutalnog postupanja prema antivladinim demonstrantima nakon smrti 22-godišnjeg Mahse Aminija u pritvoru ranije ove godine.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa