MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

SAD sljedeće godine Ukrajini šalje tri puta više novca: Iz budžeta 44,9 milijardi dolara

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je nacrt budžeta zemlje za fiskalnu 2023. godinu za oko jedan bilion i šest milijardi dolara, što uključuje 44,9 milijardi dolara za Ukrajinu.

Ukupan iznos potrošnje u ovom budžetu bit će veći nego što je bio 2022. godine, kada je bio postavljen na nešto više od jednog ipo biliona dolara.

Većina sredstava, otprilike 858 milijardi dolara, bit će posvećena odbrani, dok će oko 722 milijarde dolara biti izdvojeno za ne-odbrambenu potrošnju.

Washington namjerava pružiti 44,9 milijardi dolara hitne pomoći Ukrajini i NATO partnerima. Dio novca bit će upotrijebljen za obuku ukrajinskih vojnika i popunjavanje zaliha oružja dostavljenog Kijevu. Istovremeno, ukupna podrška Ukrajini u budžetu za ovu godinu određena je na 13,6 milijardi dolara.

To je skoro tri puta manje od planiranog obima za 2023. godinu.

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden potom potpisati dokument, a američki lider je već rekao da planira to odmah potpisati.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je tvit u kojem se, između ostalog, zahvalio Bidenu i SAD-u na dosadašnjoj podršci i rekao da je ključno to što su Amerikanci “rame uz rame” s Ukrajincima u ovoj borbi.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa