MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Samit čelnika NATO-a, sve veće tenzije među zemljama članicama

Čelnici NATO-a sastaju se u blizini Londona jer tenzije između članica prijete da će zasjeniti samit kojim se planira obilježiti 70. rođendan ove vojne alijanse.Očekuje se da će trosatni razgovor obuhvatiti pitanja poput sve češćih cyber napada te strateški izazov koji je pred njih postavila Kina.

U uvodnom obraćanju premijer Velike Britanije Boris Johnson podsjetio je članove saveza na princip “jedan za sve, svi za jedno”. Valja podsjetiti da je u utorak došlo do razmjene nešto oštrijih riječi između američkih i francuskih čelnika te da je između ove dvije zemlje došlo do razilaženja u vezi s mnogim temama.

Jubilej kojim će se proslaviti 70 godina postojanja ovog vojnog saveza, čiji je cilj pokazati jedinstvo, nije uspio sakriti duboke razlike među članicama NATO-a, piše BBC News.

Iako o budućnost ovog bloka nema dvojbe, ipak postoje nesuglasice o nedavnoj vojnoj akciji Turske na sjeveru Sirije, nivoa vojne potrošnje članica te nedavnih kontroverznih komentara francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je taj savez “moždano mrtav”.

“Sve dok smo zajedno, niko neka se ne nada da nas može pobijediti”, rekao je britanski premijer Boris Johnson na početku sastanka u luksuznom odmaralištu blizu Watforda.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa