MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Samit Srbije, BiH i Turske u Beogradu: U fokusu autoput i željeznica

Trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske na kome su učestvovali državni vrh tri zemlje završen je jučer u Beogradu u Palati Srbija.

Erdogan nakon trilaterale u Beogradu: Što prije riješiti pitanje formiranja vlasti u BiH

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Beogradu kako je neophodno da se što prije riješi pitanje formiranja vlasti u BiH, te kako vjeruje da će autoput Beograd – Sarajevo unaprijediti odnose između BiH i Srbije.

Erdogan je na konferenciji za novinare kazao kako je Trilaterlani samit bio, prije svega, jedan plodonosan susret, dodavši kako će nakon sljedećeg samita u BiH, naredni biti održan u maju u Turskoj.

“Odlučni smo da nastavimo s ovim bilaterlanim mehanizmom, odnosno sa trilaterlanim sastancima i da sve tri zemlje, Turska, BiH i Srbija, da radimo na zbližavanju naših naroda. Želimo da ovaj samit tome doprinese”, poručio je Erdogan. 

Naglasio je kako je najvažnija karakteristika susreta bila prilika da se porazgovara o tome kako da se što prije riješi problem formiranja vlasti u BiH. 

“Želimo da se taj problem što prije riješi, jer je prošla čitava godina, i u zemlji u kojoj nema vlasti, teško je govoriti o jednoj konstruktivnoj budućnosti, neophodno je to što prije riješiti”, kazao je Erdogan, te dodao:

“Ja vjerujem da će put koji se planira izgraditi biti povod za unapređenje odnosa između Srbije i BiH. Ja uvijek naglašavam da put znači život, da put znači civilizaciju. Ukoliko uspijemo u tome, put koji će se izgraditi između Beorgada i Sarajeva jeste put koji će ekonomski podići sva mjesta koja se nalaze između ova dva grada i vjerujem da će taj put spriječiti da ljudi sele iz ovih područja i da će postati atraktivan za život.”

Vučić nakon trilaterale: Veliki dan zbog početka radova na autoputu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jučerašnji dan veliki zbog početka radova na autoputu Beograd-Sarajevo, te da su na Trilateralnom samitu između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske održanom u Beogradu, prvi put potezali mape na kojima su ucrtavali autoputeve i pruge.

Na konferenciji za novinare nakon Samita, Vučić je izrazio “iskreno zadovoljstvo” što je mogao da razgovara s članovima Predsjedništva BiH i Erdoganom.

“Turskoj i Erdoganu neizmjerno sam zahvalan zbog nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu”, kazao je Vučić, zahvalivši Erdoganu što je i danas ostao ovde, čime je pokazao koliko mu je važan ovaj region.

Kako je dodao, svi projekti su projekti ne samo povezivanja infrastrukture, već i ljudi, koji će potom razmišljati kako da sarađuju, a ne kako da se svađaju.

“Volio bih da ne gledamo preko plota jedni druge i da ne maštamo kako će jedni druge da unište, već da svi gledamo u budućnost”, zaključio je.

Dodik nakon trilaterale Srbija – BiH – Turska u Beogradu: Očuvati mir, stabilnost i dobru saradnju tri zemlje

Riječi predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da treba da se sačuvaju mir i stabilnost svakako su prihvatljive za nas, izjavio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nakon Trilateralnog samita Srbije, BiH i Turske, održanog danas u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik je na konferenciji za novinare u Palati Srbije ukazao na važnost održavanja ovakvih trilateralnih sastanaka, a koji će biti obilježen i krunisan današnjim polaganjem kamena temeljca autoputa Beograd-Sarajevo uz prisustvo predsjednika Turske, predsjednika Srbije i članova Predsjedništva BiH.

Kako je istakao, na trilateralnom sastanku je bilo riječi i o drugim projektima, kakav je izgradnja gasovoda Turski tok, a dodao je i da je Republika Srpska (entitet u BiH, op.a.) za taj projekat zainteresovana.

Najviše su, kako je rekao Dodik, pričali o potrebi da se sačuva politička dobra saradnja između tri zemlje, ali i da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, o čemu je jučer govorio predsjednik Turske Erdogan.

“Riječi Erdogana su svakako prihvatljive za nas i mi želimo da tako nižemo ciljeve i uspjehe”, kazao je Dodik.

On je izrazio i uvjerenje da bi uskoro moglo doći do formiranja Savjeta ministara BiH, koji bi trebalo da omogući brže potpisivanje sporazuma između Turske i BiH.

Džaferović: Projekt autoputa Beograd-Sarajevo utiče na mir i stabilnost u regionu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon trilateralnog samita Srbija-BiH-Turska u Beogradu izjavio je kako projekt autoputa Beograd-Sarajevo utiče na mir i stabilnost u regionu.Naveo je i da je dogovoreno da iduće godine trilateralni sastanak bude održan u BiH, a potom u Turskoj.

Džaferović je kazao kako je održan veoma važan sastanak.

Kazao je kako je Turska stabilizirajući faktor u cijelom regionu i ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona, i sa BiH i sa Srbijom te može da pomogne stabilizaciji ukupnih prilika na Zapadnom Balkanu.

“Svaka od naših zemalja ima svoje bilateralne odnose pa tako i BiH i Republika Srbija i mi ćemo svoja bilateralna pitanja rješavati u bilateralnom dijelu“, rekao je Džaferović.

Podsjetio je kako postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i BiH te da ih je neophodno početi rješavati te voditi dijalog.

”Za mene je potrebna jedna intenzivnija saradnja između institucija BiH i Srbije, jer samo se tako mogu na pravi način riješiti svi bilateralni problemi. Ono što je zajedničko za sve naše države, koje učestvuju u trilaterali, je pitanje autoputa Sarajevo-Beograd, čiji ćemo početak izgradnje ozvaničiti danas u Srbiji”, rekao je Džaferović.

Naglasio je kako je riječ o važnom projektu koji utiče na mir i stabilnost u regionu. Podsjetio je kako je Srbija završila svoje obaveze i da danas počinje gradnja auto-puta.

”Mi u BiH smo preuzeli obavezu da što je moguće prije definiramo i zaključimo ugovore s Turskom i Srbijom, kako bi projekat što prije bio realiziran“, rekao je Džaferović.

Komšić nakon trilaterale u Beogradu: Javile su se i nove ideje koje se tiču željezničke mreže

Željezničko povezivanje i infrastruktura bili su jedna od tema Trilateralnog samita Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske održanog u Beogradu, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Samitu su prisustvovali predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, a nakon sastanka obratili su se medijima.

Komšić je tom prilikom istakao da se na samitu, osim izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, razgovaralo i o novim projektima koji se tiču željezničkog povezivanja.

“Javile su se i nove ideje za nove projekte, koje se tiču željezničke mreže i željezničke infrastrukture. Pošto je riječ o zahtjevnom terenu, barem u BiH, to jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni. Korisni su jer povezuju dvije zemlje, građane BiH i Srbije. Mi, u BiH, pogotovo, imamo veliki interes da se oni realizuju, jer ostvaruju povezanost na nekim komunikacijskim pravcima koji su dosad nedovoljno izgrađeni”, rekao je Komšić.

Izrazio je nadu da će se susreti poput jučerašnjeg nastaviti i da će se u budućnosti otvoriti mnogo veći spektar tema koji postoji između ovih zemalja.

Turski predsjednik boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji.

Samit je održan u okviru drugog dana posjete predsjednika Turske Srbiji, a prisustvovali su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Izvor: federalna.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa