MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Saopćenje za javnost Sindikalne organizacije Općine Velika Kladuša

U Jedinstvenom općinskom organu uprave Općine Velika Kladuša na sceni su nezapamćena kršenja radničkih prava od strane Općinskog načelnika Fikreta Abdića i njegovih saradnika. Tako je jedan broj poslušnih koji je podržavao kršenje propisa nezakonito unaprijeđen na pozicije šefova, dok su s druge strane, oni koji su ukazivali na kršenje propisa i na obavezu poštivanja zakona ove zemlje, nezakonito degradirani na niže pozicije. Jednom broju radnika je čak dodijeljen platni koeficijent za višu stručnu spremu iako imaju završenu samo srednju stručnu spremu, dok, s druge strane, jedan broj radnika koji imaju visoku stručnu spremu dodijeljen je platni koeficijent za srednju stručnu spremu. Tako se srednjoškolcima isplaćuje plata kao da imaju višu stručnu spremu, a onima koji imaju završen fakultet isplaćuje plata kao srednjoškolcima. Pored svega toga, Općinski načelnik je sve interne opće akte koji reguliraju prava iz radnog odnosa i organizaciju Jedinstvenog općinskog organa uprave donio sam iako za to nije nadležan, potpuno ignorirajući Općinsko vijeće i Sindikalnu organizaciju, bez kojih to nije mogao donijeti. Općinski načelnik ne samo da ignorira rad Sindikata već i na sve načine opstruira njegov rad. Tako Sindikatu nije omogućeno, iako na to imaju zakonsko pravo, da održi skupštinu, uskraćena mu je tehnička podrška i zabranjeno članovima Odbora da prisustvuju sastancima Koordinacije.

S’ ciljem zaštite zakonitosti i radničkih prava Sindikalna organizacija se suprotstavila takvom nezakonju i nadležnim organima prijavila kršenje radničkih prava i propisa. Nakon što je nadležna inspekcija izvršila kontrolu, Općinski načelnik je sa svojim saradnicima organizirao opću hajku na članove Sindikata, a sve s namjerom da uguši djelovanje sindikata i nesmetano nastavi sa progonom i torturom neistomišljenika. Tako su najbliži saradnici Općinskog načelnika organizirali, kao nekad, potpisivanje peticije s’ kojom žele srušiti Sindikat i podijeliti uposlenike Općine u dva tabora. Jedan tabor onih koji podržavaju sve ono što Općinski načelnik Fikret Abdić čini, i drugi tabor onih koji se s tim ne slažu. U namjeri da pridobiju što veći broj pristalica, uz pomoć novoimenovanih šefova pozivaju se radnici, s njima obavlja razgovor i vrši pritisak. Na tom famoznom spisku protivnika Sindikata su savjetnici Općinskog načelnika, nezakoniti šefovi i oni na koje su uspjeli izvršiti pritisak potkupljivanjem, ucjenama i prijetnjama.

Želimo ukazati Općinskom načelniku da je Sindikalna organizacije Općine Velika Kladuša čvrsta, da njeno članstvo neće podleći nikakvim prijetnjama, podvalama i ucjenama i da će još odlučnije stati u odbranu zakona i prava radnika. Također, želimo ukazati Općinskom načelniku da smo svi dužni poštovati Ustav i zakone BiH, te da nitko ne može biti ispod ili iznad zakona već u njegovim okvirima.

Predsjednik Sindikalne organizacije dr. sc. Jasmin Hušić

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa