Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Brčko u bojama EU povodom Dana Evrope

Svakog 9. maja obilježava se Dan Evrope, komemorativni događaj kojim se Evropa sjeća početka svoje političke i ekonomske integracije na kontinentu čiji je cilj očuvanje mira. Ovim povodom projekcijom na znamenitim građevinama u četiri bh. grada, prikazana je zastava EU.

Proslava Dana Evrope počela je 1950. godine kada je Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova u svom govoru pozvao da se Francuska i Njemačka ujedine, uprkos historiji netrpeljivosti, a kako bi ojačale svoje industrije uglja i čelika.

Schumanova namjera bila je ubrzati modernizaciju obje države nakon što je Drugi svjetski rat srušio ekonomiju i rezultirao sa ogromnom ljudskom patnjom, ali i kako bi zaustavio potencijalnu utrku u razvoju i nefer natjecanje.

Na taj način je nekadašnji francuski ministar omogućio da se države Evrope kasnije ujedine u ono što je postalo poznato kao EU.

Zanimljivo je kako su samo dvije države uspostavile Dan Evrope kao nacionalni praznik. To su Luksemburg gdje je Schuman rođen i Kosovo, država koja nije članica EU, ali već dugo godina radi kako bi postala dio unije. Rumunija Dan Evrope proslavlja jer taj dan predstavlja i datum koji ta država obilježava kao Dan nezavisnosti, dok su Hrvatska i Litvanija pravno prepoznale značaj ovoga dana no on nije nacionalni praznik.

Ove godine, Dan Evrope u našoj zemlji obilježen je i projekcijama zastave EU u gradovima Banja Luka, Mostar, Sarajevo i Brčko.

BiH ima namjeru postati članica EU a Evropska komisija poslala je u decembru 2016. godine detaljan upitnik na koji bh. institucije trebaju dati odgovor.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo