MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sarajevo izabrano kao jedan od 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova

Sarajevo je izabrano kao jedan od gradova koji će učestvovati u Misiji koju finansira EU za kreiranje 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine. Sarajevo je bilo jedan od 377 prijavljenih gradova, od kojih samo 12 nisu u državama članicama EU.

Klimatska neutralnost

Misija za gradove okupit će lokalne vlasti, građane, kompanije, investitore, regionalne i nacionalne vlasti da zajednički rade na pretvaranju odabranih gradova u klimatski neutralne, pametne i inovativne centre koji bi bili primjer za druge gradove.

Učešće u misiji za gradove daje Sarajevu priliku da predvodi u naporima ka klimatskoj neutralnosti i suzbijanju efekata klimatskih promjena, a istovremeno pruži višestruke koristi građanima u smislu smanjenja zagađenja, gužvi u saobraćaju, računa za energiju i uvođenja zdravijih načina života.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler je naglasio: “Odabir Sarajeva za učešće u ovoj misiji, koja će uključivati tehničku i finansijsku podršku tokom 10 godina, omogućit će gradu da se na sveobuhvatan način pozabavi svojim hroničnim problemom zagađenja zraka i voditi kreiranju novih radnih mjesta i boljem životnom standardu za građane. Kroz ovu misiju Sarajevo može postati predvodnik Zelene agende za cijeli Zapadni Balkan.”

Istraživanja i inovacije

Aplikaciju Sarajeva vodio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kojem se pridružilo 17 načelnika i gradonačelnika i koja je uključivala doprinose stručnjaka iz općina Centar, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Trnovo, Vogošća te Grada Sarajevo, kao i Grada Istočno Sarajevo i opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad, Pale, Sokolac i Trnovo. Aplikaciju su podržali i Delegacija EU u BiH, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Ambasada SAD.

Nakon odabira, ugovori Climate City će biti sastavljeni, potpisani i implementirani od strane svakog grada učesnika. Ugovori će biti kreirani zajedno sa lokalnim zainteresovanim stranama i građanima, uz pomoć platforme misije. Oni će postaviti planove kako bi grad postigao klimatsku neutralnost do 2030. godine a uključivaće i plan ulaganja. Iako nisu pravno obavezujući, oni će pokazati jasnu volju i posvećenost EU i njenim ciljevima.

Platforma misije će gradovima pružiti neophodnu tehničku, regulatornu i finansijsku pomoć. Pored toga, Horizon Europe će uložiti oko 350 miliona eura u aktivnosti istraživanja i inovacija povezanih s Misijom (npr. u mobilnost, energiju, urbano planiranje) u periodu 2021-23. godine, prenosi Europa.ba.

IZVOR: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa