MARKETING

Sattler o BiH: Ukrajina je u ratu usvojila set antikoruptivnih zakona, ovdje je učinjeno malo

Šef delegacije EU u BiH Johann Sattler boravi danas u Banjoj Luci gdje je posjetio carinsku laboratoriju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a tom prilikom govorio je i potencijalnom kandidatkom statusu naše zemlje.

Sattler je u Banja Luci otvorio postavku “Mali sajam velikih mogućnosti” kojom Delegacija EU želi promovirati podršku privatnom sektoru i ekonomskom razvoju BiH. Radi se o postavci na otvorenom koja predstavlja 15 uspješnih kompanija iz BiH čije je poslovanje podržano sredstvima EU.

Šef delegacije EU posjetio je UIO BIH jer ta ustanova u skladu sa zahtjevima EU provodi modernizaciju i unapređenje rada. UIO-u je isporučeno preko 1.000 novih laptopa i druge informatičke opreme, a dodatno je isporučena i laboratorijska oprema za carinu. Ukupna vrijednost nabavki iznosi 2,3 miliona eura.

“Ova sedmica je šansa za BiH. Jedno je traženje kandidatskog statusa, a sasvim drugo šta vi nudite EU. Bilo je nekog napretka, ali nedovoljno. Poruka političarima je da iskoriste vrijeme do izbora”, kazao je Sattler.

Novinari su šefa Delegacije EU u BiH pitali šta misli da Ukrajina, kao država u kojoj traje rat, može donijeti EU.

“Član 49. daje pravo svakoj zemlji Evrope da zatraži status kandidata. Ukrajina počinje ispunjavati uslove, ja sam bio iznenađen, oni su u ratnom stanju ispunili set antikoruptivnih zakona. Kandidatski status je dobar signal za ljude, 40 miliona, koji se bore za svoju zemlju, porodice, slobodu svih nas. BiH je aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uslovi, učinjeno je malo”, odgovorio je Sattler.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula kazao je da on nije za ideju Otvorenog Balkana, iako postoje razmišljanja o takvoj ideji. Dodao je da je Evropska komisija za granične prelaze u BiH uložila 35 miliona eura.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo