MARKETING

Savez RVI FBiH protiv Zakona vanrednom usklađivanju penzija pripadnicima OS BiH

Zakon o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine po kojem se pripadnicima OS BiH povećava osnovica za obračunavanje penzija je neustavan, naveli su iz Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH.

Tim povodom Savez RVI FBiH uputio je dopis Vladi Federacije BiH i Ministarstvu za pitanja boraca, odnosno premijeru Fadilu Novaliću i pomoćniku ministra Mirzi Terzi.

“Ovih dana čitamo po mrežama psovanje i pljuvanje države, institucija, pojedinaca od dijela profesionalnih vojnika Oružanih snaga, pa smo zainteresirani o čemu se radi. S obzirom da se radi o lobističkoj grupi koja je progurala neki zakon kojim se pripadnicima OS obračunava visina penzije, koja bi po važećem Zakonu iznosila 700 KM, 1.000 KM, 1.600 KM, uvećava se nivo najbolje plate svakog od njih, tj. uvećava se za 29 posto”,piše u dopisu Saveza RVI FBiH.

Naveli su da je premijer FBiH procijenio je da upitna ustavnost tog zakona, te da ga je uputio na ocjenu ustavnosti.

“A sad je grupa uvrijeđena jer izgleda da sami znaju da je tekst neustavan. Znači gospoda hoće povećanje visine penzije pa makar i po neustavnom zakonu, a kunu se u državu i mašu svojim zaslugama za nju. Ustvari zasluge su im glavni argument”, dodali su.

Napomenuli su da “ima pripadnika RVI koji imaju minimalne penzije ili još nisu ostvarili pravo na penzionisanje, a žive od 50 KM lične invalidnine”.

RVI  su u dopisu upitali i “šta je sa zaslugama demobilisanih boraca, šehidskih porodica, dok su profesionalni oficiri, koji su 25 godina bili zaposleni, primali tri, četiri puta više plate”. 

IZVOR:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo