MARKETING

Savjet ministara BiH o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata

Savjet ministara Bosne i Hercegovine danas će održati vanrednu sjednicu na čijem dnevnom redu je Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta uputilo je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iz resornog ministarstva su naveli da je Prijedlog odluke izrađen na osnovu zaključaka Vlade Republike Srpske, te inicijativa ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, koje su dostavljene Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

Prijedlogom je definisano da se izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BiH zabranjuje 90 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ranije je izjavio kako očekuje da će nadležne institucije uraditi svoj dio posla i da će u najkraćem roku usvojiti odluku.

Prema njegovim riječima, onemogućavanje privremenog izvoza oblovine, orgjevnog drveta i peleta od ključnog je značaja za građane i privrednu zajednicu u BiH u situaciji globalnog poremećaja na tržištu sirovina i enormnog povećanja cijena energenata.

“Naša namjera je da prioritetno brinemo o građanima i obezbjedimo dovoljne količine sirovine za domće proizvođače i drvoprerađivače, koji se godinama suočavaju sa problemom nedostatka sirovine na tržištu. Zbog toga smo predložili zaštitne mjere, odnosno privremenu zabranu izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta. Primarno vodimo računa o interesu naših građana i zaštiti domaće privrede. Ponoviću svoj raniji stav – ne želimo da naši ljudi iz Republike Srpske i Federacije BiH predstojeću zimu dočekuju u neizvjesnosti i sa hladnim radijatorima, dok se istovremeno našim peletom griju stanovnici zapadnih zemalja”, ranije je rekao Košarac.

Sjednica je zakazana u 13:00 SATI.

IZVOR:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo