MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Savjeti: Ovo morate znati ukoliko sušite veš u stanu

Kako temperature padaju, tako sve češće odjeću sušimo u domovima. Naravno, ako nismo blagoslovljenim sušilicama za veš. U svakom slučaju, stručnjaci upozoravaju da time riskirate napadaje astme.

Naime, kako prenosi The Sun, vlažni veš ispred radijatora može povećati količinu vlage u zraku što pak uzrokuje širenje plijesni u kući, a to je jedan od mogućih okidača alergijske reakcije, prenosi Index.hr.

„Odjeća se suši tako što vlagu otpušta u zrak. Kako temperatura zraka dolaskom zimskih mjeseci pada, vlaga u zraku raste. Ako su prozori u vašem domu zatvoreni, količina koja nastaje svakodnevnim aktivnostima poput kuhanja, sušenja rublja i tuširanja je veća. To može uzrokovati rast plijesni i nakupljanje vlage u zidovima“, pojasnio je stručnjak za pročišćivače zraka Chris Michael.

Prema dostupnim podacima, kod 42 posto ljudi koji pate od astme plijesan i gljivice izazivaju napade.

Veća je vjerojatnost da će to biti okidači za reakciju među bebama i djecom, starijim osobama, osobama s kožnim oboljenjima i osobama oslabljenog imunološkog sistema.

Plijesan je obično lako uočljiva i može biti bijele, crne, žute, plave ili zelene boje. Može imati baršunast, zamućen ili hrapav izgled, a obično miriše na ustajalost. Najčešće se pojavljuje na tapetama, podovima, pukotinama uz zidne pločice i na prozorima.

Vlaga može dovesti i do povećanja količine grinja koje su također jedan od češćih alergena.
Stručnjaci zato savjetuju da, ako morate sušiti veš u domu, pravilno i redovno provjetravate prostor što znači da omogućite dotok svježeg zraka u zatvoren prostor.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa