MARKETING

Schmidt: Ponovit ću, jer su neki zaboravili – svaki pokušaj otcjepljenja RS-a bit će sankcionisan

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini rekao je na današnjoj press konferenciji nakon sastanka Vijeća za implementaciju mira (PIC), da je veliki broj zemalja članica istaklo da žele pojačati svoje angažmane u BiH jer žele pomoći u postojećim izazovima. Schmidt se zahvalio članovima PIC-a za punu podršku njegovom mandatu u BiH.

“PIC je još jednom istakao da je BiH suverena država koja se sastoji od dva entiteta, no to im ne daje pravo na jednostrano otcjepljenje od BiH. Mislim da je to dobro poznato, ali ponekad je to dobro i ponoviti jer se čini da neki to zaboravljaju”, kazao je Schmidt.

Dodao je da bh. entitet Republika Srpska nema zakonsko ovlaštenje da se jednostrano povuče iz ustavnopravnog poretka BiH.

“Postoji takva diskusija u RS-u gdje se pominju takva pitanja. Svi pokušaji da se ugroze institucije utiču na stabilnost BiH i entiteta. Rekli smo da će to imati posljedice i to je naš stav. Upravni odbor PIC-a je istakao svoju podršku korištenju svih ovlasti koje su na raspolaganju visokog predstavnika. Za početak, istakli smo uvjetovanje financijske podrške kao i upotrebu sankcija”, dodao je Schmidt.

Naglasio je da, ako se pogleda ekonomska situacija u BiH svi treba da su opredjeljeni za njeno poboljšanje.

Ako uporedite situaciju sa ostalim zamljama Zapadnog Balkana vidimo da drugdje ima i ekonomski rast, a da toga nema u BiH. Investitori sumnjaju da li je stabilnost zemlje nešto na što trebaju računati i trebaju li investirati. To je jedan od izazova s kojima se BiH susreće”, dodao je Schmidt.

Zaključio je da oni koji po čitav dan govore o Ustavu i Dejtonu ništa ne kažu šta bi trebalo uraditi kada je u pitanju poboljšanje ekonomske situacije u zemlji.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo