MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Schmidt: Presuda Evropskog suda novo je ohrabrenje da tražimo način da izbjegnemo diskriminaciju

Povodom odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević protiv Bosne i Hercegovine” kratkom izjavom oglasio se i visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Ovo je novo ohrabrenje da tražimo način da izbjegnemo diskriminaciju i da odgovorimo zahtjevima evropskih standarda i zahtjevima Evropske konvencije o ljudskim pravima”, rekao je Schmidt.

Podsjećamo, Evropski sud jučer je objavio sadržaj presude utvrdivši da je aktivno biračko pravo Kovačevića prekršeno jer mu nije dozvoljeno da zbog etničkog ili teritorijalnog uslova na izborima glasa za kandidate za Dom naroda BiH i Predsjedništvo BiH koji bi na najbolji način štitili njegove interese.

Na jučerašnjoj press konferenciji apelant Slaven Kovačević rekao je da presuda nije napad na Dejtonski sporazum uputivši žestoku kritiku visokom predstavniku.

“Naš zadatak je nadograditi Ustav Bosne i Hercegovine. Nikad ovakva BiH neće ući u Evropsku uniju. Zanima me šta će reći zemlje Kvinte i OHR, koji je ovom presudom osramoćen. On je pokušao da uvede etnički izborni prag pa je to pretvorio u etnički količnik. Ovo je moja pobjeda nad visokim predstavnikom”, rekao je Kovačević.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa