MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Scholz: Moramo podržati zemlje Zapadnog Balkana na putu ka EU

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je danas kako Evropska unija mora podržati zemlje Zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima da se što prije pridruže bloku u sklopu svoje strategije za osiguravanje regionalnog mira.

“U Evropskom vijeću, odlučnom kao nikada ranije, dogovorit ćemo se sutra i prekosutra o novim evropskim sigurnosnim strategijama”, rekao je Scholz u domu parlamenta Bundestaga.

Scholz je rekao da Evropa treba da ojača svoju otpornost na krizu u pogledu ekonomske politike, novih tehnologija i cyber prostora, kao i da podrži zemlje zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima za članstvo u EU.

Tokom svog obraćanja u donjem domu parlamenta, Scholz se osvrnuo i na trenutnu rusku agresiju na Ukrajinu, te na ovisnost Njemačke o Rusiju u pogledu jednog od glavnih dobavljača.

“Tokom proteklih decenija, naša ovisnost od nafte, uglja i gasa iz Rusije se povećavala“, rekao je kancelar Scholz i dodao da Njemačka nastoji što prije promjeniti taj odnos.

Scholz je također sugerirao da će se problemi koje Rusija doživljava zbog sankcija uvedenih nakon njene invazije na Ukrajinu samo povećati.

Pitanje sankcija će se raspravljati na sastancima na visokom nivou u Briselu ove sedmice, uključujući samit Evropske unije i sastanak lidera Grupe sedam, kojima će prisustvovati i američki predsjednik Joe Biden.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa