MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

SDA, NES, DF i Stranka za BiH formiraće vlast u USK

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu večeras su predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević i Demokratske fronte (DF) Željko Komšić potpisali dogovor o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu. Potpis na ovaj dogovor predstavnik Stranke za BiH staviće naknadno. Tako će ovaj kanton, gotovo pet mjeseci nakon izbora, konačno dobiti vlast. Ove stranke zajedno imaju 20 od 30 zastupnika u kantonalnoj Skupštini.

“Kada mali počnu da ucjenjuju velike, veliki se mogu dogovoriti za 48 sati”, poruka koju su u proteklom periodu slali iz NES-a i SDA sada se i obistinila. Politički oponenti, koji do jučer jedni za druge nisu bili raspoloženi, sada će formirati vlast u Unsko-sanskom kantonu, a sporazum o koaliranju s njima će još potpisati DF i SBiH. Iz NES-a kažu kako je ovakav epilog kazna njihovim dosadašnjim partnerima.

AGAN BUNIĆ, poslanik u Skupštini USK (NES) 

“Naša stranka i dio Naroda i pravde. Oni su pravili određene blokove koji su, posebno zadnjih dana, radili sve da izbace NES iz vlasti i postojeće vlade. Ovo što danas imamo je odgovor na ta dešavanja i najave.”

JASMIN MUSIĆ, poslanik u Skupštini USK (SDA)

“Tokom prošlog mandata smo govorili da bi dvotrećinska većina u Skupštini bila nešto najkvalitetnije za život u USK i funkcionisanje izvršne vlasti. Razgovori su trajali vrlo  intenzivno i mislim da ćemo sredinom sedmice taj posao završiti.”

Dogovor NES-a i SDA iznenadio je i Razima Halkića, šefa krajiškog SDP-a. Kako kaže, od vodećih stranaka ih niko nije zvao, osim kada je sve bilo već dogovoreno.

RAZIM HALKIĆ, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a USK

“Ogrešević je mene lično zvao i pitao da li bi bili inkognito. Naravno, ne želimo biti nikakav kusur, možemo biti i časna i poštena opozicija. Nismo nikoga zvali, niti želimo. Ono što sam očekivao je najmanje jedan poziv da su se dogovorili, a ne da čitam to po portalima.”

I raspodjela pozicija je načelno dogovorena. Premijer će ostati NES-ov Mustafa Ružnić, dok će fotelju predsjedavajućeg Skupštine imati SDA.

AGAN BUNIĆ, poslanik u Skupštini USK (NES)

“Ministarstva zdravstva, poljoprivrede i prostornog uređenja i građenja će pripasti nama. SDA će voditi resor pravde, finansija i boraca, dok je DF dobio obrazovanje i policiju. I preostalo Ministarstvo privrede je pripalo SBiH-u.”

Sjednica Skupštine USK na kojoj će sve biti potvrđeno trebalo bi da bude održana u srijedu, a do tada će se utvrditi i kadrovska rješenja za novu vladu.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo