MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sedmi Kongres SDA u Sarajevu

Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA), koji je u subotu (14.septembra) održan u Sarajevu, prisustvovalo 1.209 od 1.346 verificiranih delegata.Ovaj sedmi kongres Stranke demokratske akcije, najbrojniji u dugoj historiji te stranke, počeo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije te kompozicije “Da te nije, Alija”
Radom Kongresa SDA rukovodilo je Radno predsjedništvo koje se sastoji od predsjedavajućeg, dva zamjenika predsjedavajućeg i određenog broja članova, a čiji je sastav predložio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.
Delegatima je uvodni izvještaj o svemu onome što je SDA uradila u proteklom periodu, odnosno od prošlog Kongresa SDA koji je održan 2015. godine, podnio Izetbegović.

Delegati na Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) izabrali su aklamacijom Bakira Izetbegovića za novog/starog predsjednika SDA.
Prethodno su delegati glasali da se izbor glasanja vrši javno. Pri tome su samo dva delegata bila suzdržana i nijedan protiv. Generalni sekretar SDA Halid Genjac je kazao, obrazlažući statut stranke, da izbor može da se vrši javno ukoliko na Kongresu ima samo jedan kandidat za predsjednika.
Tako je za Izetbegovića glasalo svih 1.227 prisutnih delegata.
Njegov mandat na poziciji predsjednika najutjecajnije političke stranke u Bosni Hercegovine trajat će naredne četiri godine, odnosno do 2023. godine. Izetbegović u drugi mandat ulazi s izmijenjenim Statutom SDA koji u velikoj mjeri ograničava moć stranačkih funkcionera.

Predsjednika SDA ranije je u nekoliko navrata ponovio kako će nakon Kongresa SDA započeti reformisanje stranke što prije svega znači podmlađivanje kadra, ali i otvaranje stranke pripadnicima drugih etničkih grupa koji prihvataju i zalažu se za programske ciljeve SDA.

Delegati sedmog Kongresa SDA izabrali su i nove potpredsjednike SDA, koji će tako biti najuži saradnici predsjednika stranke Bakira Izetbegovića.
To su Adil Osmanović, Melika Mahmutbegović, Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Šefik Džaferović, Mirsad Zaimović, Safet Softić, Denis Zvizdić i Asim Sarajlić.
Najveći broj glasova osvojio je Džaferović i to 912, slijede Ramić (821), Zvizdić (791), Dedić (704), Softić (636), Mahmutbegović (630), Osmanovć (589), Sarajlić (562) i Zaimović (496).

U novom Glavnom odboru SDA, prema prvim rezultatima, neće biti skoro 70 posto osoba koje su u mandatnom periodu od 2015. do 2019. godine imale funkciju članova u stranačkom organu koji je najviše političko tijelo SDA između dva zasjedanja Kongresa SDA.

Delegati Kongresa SDA usvojili su sve predložene deklaracije odnosno rezolucije, koje su bile predviđene dnevnim redom.
Među njima je i programska deklaracija kojom definiraju političku poziciju i politiku SDA u narednom periodu.
“Naš primarni i dugoročni cilj je usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine”, piše, između ostalog, u Programskoj deklaraciji SDA, koju su podržali delegati.

Na Kongresu SDA bio je prisutan i veliki broj ambasadora stranih zemalja.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa