MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Šef UN-a poziva na globalnu pomoć Africi

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda u srijedu je pozvao na globalnu solidarnost s Afrikom, upozorivši da pandemija koronavirusa prijeti kontinentu i njegovom napretku.

“Pogoršat će se već postojeće nejednakosti i povećati glad, pothranjenost i izloženost zarazi”, rekao je Antonio Guterres u video poruci.

“Već sada opada potražnja za afričkim dobrima, turizmom i novčanim doznakama. Otvaranje trgovinske zone je odgođeno – a milijuni ljudi mogli bi biti gurnuti u krajnje siromaštvo”, rekao je. 

Šef UN-a pozvao je na međunarodno djelovanje kako bi se ojačali afrički zdravstveni sustavi, nastavile održavati zalihe hrane i zaustavila financijska kriza.

Rekao je da afričke zemlje trebaju imati jednak pristup bilo kojem cjepivu i liječenju te da one same moraju zaustaviti sukobe i prozvati nasilni ekstremizam.

Guterres je rekao da bi Afrika trebala primiti 200 milijardi dolara od međunarodne zajednice kao dio njegova poziva na globalni paket velik barem 10 posto svjetskog BDP-a.

“Ovo su još rani dani pandemije u Africi te bi vrlo brzo moglo doći do eskalacije problema”, upozorio je. “Globalna solidarnost s Afrikom je prioritet – sada i za lakši oporavak.”

Izvor:Federalna.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa