MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Šefik Džaferović u Potočarima: 9. januara je izvršen udar na ustavni poredak BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je u posjetio Bratunac i Srebrenicu, gdje je u Memorijalnom centru Veljaci i Memorijalnom centru Potočari odao počast žrtvama genocida.Poručio je tom prilikom da je 9. januara 1992. godine izvršen udar na ustavni poredak BiH te da je grupa zastupnika u tadašnjoj skupštini Republike BiH iz reda srpskog naroda protivno ustavu BiH i međunarodnom pravu donijela deklaraciju, obilježila dio teritorije BiH i jasno kazala da svi oni koji ne slijede tu politiku, nisu dobodošli na tom dijelu BiH.

Džaferović je istakao da je danas prije svega došao u Srebrenicu i Bratunac kako bi odao počast nedužnim žrtvama genocida, koji je započeo upravo 9. januara 1992. godine.

“Deveti januar nije dan bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, Ustavni sud BiH je jasno kazao da je to protivustavno i da to ne može biti taj dan. Činjenica je da se on danas obilježava od strane struktura bh. entiteta Republika Srpska, ali to je protivustavno i protivzakonito ponašanje. To je krivično djelo i time treba da se bave institucije međunarodne zajednice i institucije Bosne i Hercegovine”, poručio je Džaferović.

U Bosanskom kulturnom centru u Srebrenici danas će biti održana i tribina o temi “Budućnost Srebrenice“.

“Govorit ćemo o budućem izbornom procesu za predstojeće lokalne izbore, sa ciljem da se nađe veći stepen jedinstva kako bi konačno Srebrenica dobila načelnika koji poštuje žrtve genocida i koji ne negira genocid te koji poštuje odluke međunarodnih sudova i sudova u BiH. Pored toga govorit ćemo o poziciji i polažaju povratnika kako bi se njihov život učinio što normalnijim”, rekao je Džaferović.

Navodi da je došao na poziv organizatora te kako bi dao podršku ljudima u Srebrenici i apelira na bh. institucije i međunarodnu zajednicu da učine sve kako bi ljudi koji su se vratili u Srebrenici mogli što normalnije da žive.

Izvor. klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa