MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sekcija Civitasa pokrenula kampanju za zabranu predstava sa životinjama

Jako je važno da djeca u što ranijoj dobi prepoznaju društvo u kojem žive ali i probleme u istom. Tako se uče važnim osobinama jednog čovjeka, a posebno građanina. Biti dobar građanin znači prepoznavati probleme i potrebe svoje zajednice, uključivati se u procese donošenja odluka i raditi na konstantnom napredovanju društva.

Jedna mala ekipa učenika Osnovne škole “25.novembar” počela je raditi na gradnji pravog društva kroz projekt građanin. “Projekt građanin”/ “Ja građanin” je praktični dio Civitas programa. Učenici (preko 2,400 timova i 60 000 učenika godišnje) su ohrabreni da odaberu problem iz svoje zajednice, da istraže postojeće mjere javne politike, da razviju svoja rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama, i da kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rješenja. Da bismo potvrdili već navedeno pitali smo nastavnicu Ilhanu Škrgić koja je dugogodišnji mentor ekipe Civitasa koliko je važno građansko obrazovanje za djecu. Nastavnica Ilhana nam je rekla:

 „Građansko obrazovanje u okviru projekta CIVITAS, što je prirodan nastavak i nadogradnja predmeta demokratija i ljudska prava u devetom razredu osnovne škole ,od velike je važnosti za društvo u cjelini. Djeca uče o funkcionosanju sistema u kojem žive ali i o demokratskim stazama kojima mogu poći i podignuti svoj glas kako bi promijenili stvarnost na bolje“.

Ekipa CIVITAS-a OŠ „ 25. novembar“ Velika Kladuša, zajedno sa svojim mentorom, Ilhanom Škrgić, se u sklopu Projekt građanin bori za zabranu održavanja cirkusa i drugih predstava sa životinjama u Velikoj Kladuši.Projekat su započeli ni ne znajući da će se u 2020. godini desiti događaj zbog kojeg je metaforički cijeli svijet stao- riječ je o namjernom ljudskom uništavanju divljih životinja zbog kojeg je virus sa životinjskog svijeta prešao upravo na čovjeka i izazvao pandemiju.

 Arijana Selimagić, učenica 9.razreda i članica ekipe CIVITAS ukratko nam je opisala njihov projekat i opisala nam je šta su to uradili do sada.

”Borimo se protiv daljeg održavanja cirkusa i drugih predstava sa životinjama što uključuje štraparijade, borbe s bikovima i slično. Održali smo edukativne razgovore sa učenicima škole od trećeg do devetog razreda o potrebi zabrane cirkusa, zatim prikupili smo ukupno 650 potpisa učenika i odraslih za peticu koja će biti uručena Općinskom vijeću. Otvorili smo online peticiju za sve koji žele da glasaju za ovu zabranu. Na njoj je trenutno prikupljeno gotovo 1.300 potpisa i otvorena je i dalje“.

Naši vrijedni drugari su nam rekli da u Bosni i Hercegovini postoji mnogo cirkusa, ali da su oni odabrali onaj sa životinjama. Baš ovaj problem odabrali su jer su kao mladi ljudi prepoznali nedostatak humanosti u našem društvu. Samo razvijanje humanosti kod djece je zapostavljeno u procesu odgoja i obrazovanja. Osim toga, proveli su istraživanje i saznali da odlazak u cirkus kod djece loše utječe na njihov mentalni razvoj.

Kako je biti dio ekipe CIVITAS, te zašto je ova tema bitna za njih rekla nam je Tijana Selimagić, također jedna od članica ove vrijedne ekipe.

”Divno je biti dio ekipe jer  učimo na drugačiji način,  radimo timski i obraćamo se ljudima na poziciji autoriteta. Pored toga učimo o alternativnim mjerama javne politike, nadležnim institucijama i mnogim drugim zanimljivim stvarima. Do teme smo došli tako što smoobilježavali Svjetski dan životinja, a upravo na taj dan najavljena je i održana cirkusna predstava u našem gradu“.

Istraživajući mjere javne politike ove pčelice su otkrile da postoji Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH u kojem stoji zabrana o držanju životinja u cirkusima, te njihovo korištenje u cirkusnim predstavama. Ko implementira zakon to nisu otkrili s obzirom da su ih slali sa adrese na adresu. Od MUP-a u Velikoj Kladuši do Ministarstva poljoprivrede USK. Pitali su se i kako jedno Ministarstvo obrazovanja nauke i sporta USK može dozvoliti promoviranje takvih sadržaja u školama.

Postavili su puno pitanja, ali su i došli do mogućih rješenja. Jedno od njih je direktno uticati na svijest građana kako bi oni bili glas životinja koje ne mogu da govore. Ono što je pohvalno jeste da bez obzira na sve, ova ekipa nastavlja sa radom. Za kraj mentorica Ilhana Škrgić nam je kazala o svojim očekivanjima.

”Moja očekivanja kao mentor ekipe su već ostvarena jer su učenici dali sve od sebe i postigli velike ciljeve na ovogodišnjim projektu uz pomoć vodstva škole i svih nastavnika koji su pomogli u ostvarenju ovog projekta. Ono što nam predstoji jeste snimanje video prezentacije za centralu CIVITAS-a u  Sarajevu pošto pretpostavljamo da se takmičenje ove godine neće održati, no uprkos tome nastavićemo raditi na projektu zabrane cirkusa čiji je konačni cilj izglasavanje općinske odluke po uzoru na brojne gradove diljem svijeta.

”Za kraj, CIVITAS ekipa Osnovne škole ” 25. novembar” poziva sve slušatelje Trend radija da se priključe ovom vrijednom projektu i daju svoj glas protiv mučenja životinja. Potpišite našu peticiju za zabranu održavanja cirkuskih i drugih predstava sa životinjama na području opštine Velika Kladuša.”

Video kampanja:https://www.youtube.com/watch?v=ySE4_SUTDsM

Online peticiju možete potpisati na ovom linku:https://www.change.org/p/op%C4%87insko-vije%C4%87e-i-op%C4%87inski-na%C4%8Delnik-op%C4%87ine-velika-kladu%C5%A1a-municipal-council-and-mayor-of-v-kladu%C5%A1a-stop-cirkusu-u-velikoj-kladu%C5%A1i

Članovi CIVITAS-a JU OŠ ”25.novembar”:Tijana Selimagić, Arijana Selimagić, Hana Pajazetović, Sara Sulejmanagić, Ella Omeragić, Elmana Isaković, Lana Karajić, Selma Karajić, Elma Karajić, Erna Hašić, Merjema Pehlić, Zuhdija Pehlić i Daris Hodžić.

TREND RADIO ovoj maloj ali vrijednoj ekipi želi puno sreće u daljem nastavku projekta.

Trend radio/Lajla Žalić

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa