MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Širenje virusa u Njemačkoj se ponovo ubrzava nakon početnog ublažavanja mjera

Zvanični podaci u Njemačkoj pokazuju da se epidemija koronavirusa ponovo ubrzava u vrijeme kada ova zemlja pokušava oprezno ublažiti mjere blokade.Stopa širenja virusa, koju zvaničnici pažljivo prate, ponovo je dostigla vrijednost 1.0, što znači da jedna zaražena osoba u prosjeku prenese virus na još jednu, navodi se u podacima Instituta Robert Koch.

Od sredine aprila stopa širenja zaraze opala je na 0,7, ali je ponovo počela da raste. U međuvremenu, stopa smrtnosti također je počela da se povećava iz dana u dan, prenio je AFP.
Prema podacima Instituta, stopa smrtnosti je u ovom trenutku 3,8, što je i dalje manje u poređenju s nekim susjednim zemljama, poput Francuske.

Tokom prethodna 24 sata, u Njemačkoj su potvrđena 1.144 nova slučaja zaraze i 163 smrtna slučaja. Ukupno je zaraženo 156.337 ljudi, a umrlo je 5.913 osoba.

Akademici su ranije sugerisali da javni život postepeno može da se vrati u normalno stanje ukoliko budu ispunjeni određeni uslovi, uključujući stabilizaciju stope širenja virusa na niskom nivou.Kancelarka Angela Merkel održat će diskusiju s liderima pokrajina u četvrtak, 30. aprila, a ranije je određeno da nova odluka o mjerama blokade bude donesena 6. maja.

Merkel je ranije upozorila da će sa stopom širenja virusa od 1,2 kapacitet zdravstvenog sistema biti popunjen u julu, a ako bi stopa porasla na 1,3, to bi se dogodilo već u junu. 

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa