MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sirijska vojska raspoređena na terenu s ciljem suprotstavljanja turskoj akciji

Sirijske vladine trupe počele su se raspoređivati na sjeveroistoku zemlje kako bi se suprotstavile “turskoj agresiji na sirijskom području”, pišu strani mediji.Naime, jedinice iz vojske predsjednika Bashara al-Assada navodno su ušle u Tell Tamer, grad usred kurdskog dijela zemlje, a kao nastavak turske ofanzive protiv kurdskih snaga na sjeveru Sirije.

Ankara navodi da ova vojna akcija ima za cilj stvaranje sigurne zone duž granice i preuzimanje kontrole od kurdskih snaga SDF-a. Kurdska administracija ranije je putem društvenih mreža objavila kako je postignut dogovor sa sirijskom vladom, prema kojem sirijska armija može biti raspoređena duž sirijsko-turske granice. Inače, Turci kurdske borce u Siriji vide kao teroriste u savezu s kurdskim gerilcima u samoj Turskoj.

Kurdi u Siriji uživali su zaštitu Sjedinjenih Američkih Država koje su koristile kurdske snage kao kopnene trupe za svoju kampanju protiv Islamske države (ISIL). Zaštitu je, međutim, de facto povukao američki predsjednik Donald Trump, zajedno uz povlačenje američkih trupa.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa