Imamo samo ono što damo: Mjesto koje hrani 200 osoba dnevno

Restoran Dobre volje otvoren je u Bihaću prije nekoliko mjeseci, kao javna kuhinja koja je prvobitno za cilj imala pomaganje ostalim kuhinjama u periodu pandemije korona virusa i nuđenje usluga koje one do tada nisu imale. Rezultat je ovo dugogodišnje saradnje sarajevske humanitarne organizacije Pomozi.ba i bihaćkog planinarskog udruženja Horizont.

Restoran se nalazi u ulici Đačkoj, preko puta osnovne škole „Prekounje“ u Bihaću, iako su na početku priče koristili kuhinju Ekonomske škole u Bihaću za pripremu obroka, što sada čine iz vlastitih prostorija.

U restoranu se dnevno priprema oko dvije stotine obroka za osobe koje su u potrebi i koje nisu u prilici sebi pružiti isti. Sve je počelo u jeku najveće pandemije korona virusa, kada su, kako priča Elvir Muslić koordinator organizacije Pomozi.ba za Unsko-sanski kanton, uvidjeli da bi trebali pomoći ostalim javnim kuhinjama na način da će nuditi usluge i dostavljanja hrane, s obzirom na to da starije osobe čine većinu korisnika, a u tom periodu im je bio zabranjen izlazak. Upravo zbog toga se i ne zovu javna kuhinja, a kako kaže Muslić, da je ideja bila dobra, pokazuje i to da već nekoliko mjeseci nakon, Restoran i dalje radi.

Svakoga dana se svježa jela posluže u ovome restoranu, a ono što je najbitnije jeste da su kvalitetna i raznovrsna, što se, kako ističu, posebno sviđa korisnicima koji imaju samo riječi hvale za cijeli tim.

Restoran trenutno pomaže samo osoba s područja Bihaća, iako su tokom panedije pomagali i određeni broj osoba u Bosanskoj Krupi. Muslić ističe da se nada da će se ova ideja razviti i u ostatku USK.

Nova radna mjesta

Vodeći se humanim radom, za potrebe rada ovoga restorana i radnje zaposleno je nekoliko osoba. Kako priča Muslić, gledali su da to budu mlade osobe, bez radnog iskustva, kojima bi ovo pomoglo. Jedan od njih je i Zlatan Alagić, dugogodišnji volonter PD „Horizont“, koji ističe da mu je, kao osobi sa invaliditetom, ovaj posao dobro došao. Svjestan teškoće pronalaska posla u BiH, Alagić je, kako je rekao, sretan jer pomažući ljudima ima priliku steći prvo radno iskustvo.

„Nekada je bilo teže raditi, odmah na početku. Sada je sve lakše, navikao sam. Sretan sam što su u meni prepoznali trud i dali mi priliku za posao. Također, svjestan sam i da se danas teško zaposliti, pa se nadam da ću opravdati povjerenje“, istakao je.

Kao jedan od zaposlenika, boravi i na terenu, ali i u samom Restoranu. Kako kaže, od dvije stotine obroka dnevno, nekoliko korisnika jede u Restoranu, neki dolaze po hranu, a za određeni broj se vrši dostava. Alagić je pričao i o radnom vremenu.

„Radimo pet radnih dana, od 8 do 16 sati. Kuhinja počinje i od 6 ujutro. Nemamo smjene, radimo svi“, rekao je i dodaje: „Petkom kuhamo dva dodatna obroka, s obzirom na to da vikendom ne radimo i kako naši korisnici ne bi bili uskraćeni za taj obrok, nekima i jedini koji imaju“.

Uz to, naglašavaju da bez volontera, ne bi bilo ovako. Oni su, kako ističu, pored finansijera, najvažniji faktor u ovoj priči. Zato su uvijek voljni da primaju nove volontere, u skladu s tim koliko je ko u mogućnosti pomoći.

Radnja Dobre volje

Treća je ovakva u BiH. Otvorena je prije dvije sedmice i radi petkom. U njoj se mogu obući oni koji su u potrebi, ali i svi ostali mogu kupiti neki odjevni predmet, a novac će biti korišten za rad  Restorana. Uz to, cijene su simbolične, a  pored toga, kao pomoć se može donirati i odjeća i obuća u ovu radnju.

„Radnja je otvorena petkom od 10 do 18 sati, kao bazarni dan u kojem se može kupovati odjeća. Pored toga, odjeća se svakoga dana može donirati, a mi naše korisnike svakodnevno i oblačimo u njoj“, istakao je ovom prilikom Elvir Muslić, predsjednik udruženja Horizont i koordinator Pomozi.ba za USK.

Finansiranje

Muslić navodi da je finansiranje Restorana isključivo na humanitarnoj osonovi i to zahvaljujući dobrim ljudima širom svijeta koji, zavisno od mogućnosti, pomažu na razne načine.

„Mi smo prva kuhinja koja se ne finansira iz budžeta, nego isključivo od dobrovoljnih priloga. Tu je naša partnerska organizacija Pomozi.ba, uz čiju pomoć i dalje pričamo ovu priču“, kazao je ovom prilikom.

U Restoran možete donirati šta god ste u mogućnosti, bilo da se radi o namirnicama, finansijskoj pomoći, odjeći, obući.

„Najdraže nam je kada dobijemo namirnice od kojih možemo napraviti neko jelo za naše korisnike“, kaže Muslić.

Restoran Dobre volje ima bankovne račune na koje možete uplatiti finansijska sredstva, kao i kutije za dobrovoljne priloge širom Kantona, a posebno grada Bihaća, na čijem području trenutno djeluju. Također, ukoliko pozovete 170001, donirat ćete 2 KM kao obrok za jednu osobu.

Tekst nastao u okviru projekta „Škola novinarstva – znanje je moć“ u organizaciji Media centar Sarajevo i Trend radija.

Autorica: Amila Žunić / Trend radio

Vezane vijesti: