MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Skraćeni rokovi školama u KS za iskazivanje kadrovskih potreba, konkursi će biti raspisani već u junu

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović saopćila je da se vrše pripreme kako bi se blagovremeno raspisali konkursi za prijem radnika u osnovnim i srednjim školama.

– To podrazumijeva zbrinjavanje takozvanog tehnološkog viška, odnosno raspoređivanje nastavnika za čijim je radom trenutno, u ovoj školskoj godini, prestala potreba, kao i dopunjavanje nepune nastavne norme. Kada se taj proces završi, prema podacima kojima raspolažemo, ostaje nam oko 1.700 pozicija u osnovnim i srednjim školama koje će ići na konkurs. Veliki broj ovih pozicija dat će se na neodređeno vrijeme – navela je ministrica Hota-Muminović.

Cilj je, kako je istakla, ustabiliti nastavne kolektive, jer prosvjetni radnici iz godine u godinu idu na konkurse, svakog ljeta, tražeći svoje zaposlenje. Ugovor o radu često se zaključuje vrlo kasno, u septembru ili oktobru tekuće školske godine. To, kako je naglasila ministrica, negativno utječe na kvalitet nastavnog procesa, ali i kvalitet života naših prosvjetnih radnika.

– Stoga smo pristupili donošenju dva nova pravilnika o prijemu radnika, jedan za osnovno i jedan za srednje obrazovanje, kao i promjenama Pravilnika o tehnološkom višku u kojem smo skratili rokove za iskazivanje kadrovskih potreba. Komisija koja trenutno zasjeda i analizira sve pristigle kadrovske potrebe i iskazani tehnološki višak ima pune ruke posla. Očekujemo da ćemo ove godine konkurse raspisati već u junu, te okončati konkursne procedure i prije početka nove školske godine – najavila je ministrica Hota-Muminović, ističući da će ova unapređenja itekako poboljšati prilike u obrazovnoj zajednici, saopćio je Press KS.

IZVOR: FAKTOR

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo