MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Skupština USK usvojila Prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti

Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) usvojili su Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

“Bili smo u obavezi uskladiti naše zakonske okvire sa federalnim zakonom, koji se primjenjuje od oktobra prošle godine. To je učinjeno tek sada, s obzirom na okolnosti koje su pratile rad Kantonalne skupštine u prethodnom periodu. Izmjene i dopune prvenstveno se odnose na materijalnu podršku porodicama sa djecom, odnosno definisano je kako će se dječiji doplatak isplaćivati iz Budžeta Federacije BiH. Kada su u pitanju naknade za porodilje koje nisu u radnom odnosu, one će se i dalje isplaćivati iz Kantonalnog budžeta, a došlo je i do njihovog povećanja. Iznosit će 55 posto od najniže isplaćene plate u Federaciji BiH, što je trenutno nešto više od 320 KM”, izjavio je ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK Muris Halkić.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu značajno je smanjeno dugogodišnji dug po obavezi isplaćivanja porodiljskih naknada.

“Na redu je isplata naknada za posljednji mjesec 2021. godine, a planski i u skladu s budžetskim projekcijama radimo na dostizanju ili rješavanju prethodno neispunjenih obaveza”, kazao je Halkić.

Skupština je raspravljala i o programima rada i financijskim planovima zdravstvenih ustanova u USK, te nagomilanim problemima u toj oblasti.

Nedostatak ljekara i duge liste čekanja

Halkić naglašava da zdravstvene ustanove prioritetno trebaju potpisati ugovore o pružanju zdravstvene zaštite građanima, kako bi Zavod zdravstvenog osiguranja mogao realizirati neophodne transfere novca za poštivanje kolektivnih i grantskih ugovora.

“Zavod je raspisao Javni poziv i on bi kroz desetak dana trebao biti okončan, a ugovori potpisani. Također, ja sam kao ministar doznačio nove smjernice Kantonalnom zavodu zdravstvenog osiguranja u kojima sam tražio da se uradi hitan rebalans Financijskog plana, gdje će dodatnih devet miliona KM biti doznačeno i raspoređeno svim zdravstvenim ustanovama”, kazao je Halkić.

Istaknuti su problemi nedostatka ljekara i stručnog kadra, duge liste čekanja, te financijski i infrastrukturni problemi, koji su zapravo usko povezani i uslovljavaju jedni druge.

Problem nedostatka ljekara i stručnog kadra, između ostalog, ilustriran je primjerom Doma zdravlja u Sanskom Mostu koji je u dva navrata raspisivao mogućnost specijalizacije, na koje se nije niko prijavio.

“Naravno, puno je problema i posla pred nama. Na tragu toga, danas smo i predložili određene zaključke, da pokušamo adekvatnim mjerama osigurati prihvatljivije i primamljivije radne i životne uslove ljekarima i stručnom kadru. Tu mislim i na ljekare s područja našeg kantona, ali i iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine”, rekao je predsjednik Kluba zastupnika Narodnog evropskog saveza (NES) Agan Bunić.

Usaglašen je i zajednički stav svih zastupnika o neophodnosti pripreme i održavanja tematske sjednice, na kojoj bi se detaljno analizirala problematika i predložila barem neka rješenja u oblasti zdravstva Unsko-sanskog kantona.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa